Bevezetné a kormány a boltok vasárnapi zárva tartását

Osztrák és német minták alapján az üzletek vasárnapi zárva tartásáról és a nyitva tartás rendjének újraszabályozásáról tárgyal jövő héten a kormány – tudta meg a Magyar Nemzet.

 
 


A KDNP korábbi javaslatát újratárgyalva elrendelnék az üzletek és bevásárlóközpontok vasárnapi és munkaszüneti napi zárva tartását az alábbi kivételekkel:

  • 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek,
  • trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak, újságárusok és virágárusok,
  • termelői piacok árusító helyei, vásárok, pályaudvarok és repülőterek, valamint kórházak boltjai,
  • a pékáruboltok különszabályok alapján lehetnek nyitva, például vasárnap délig,
  • egyéb szabályok vonatkoznának egy bizottság által kiválasztott, törvényben tételesen nem említett, “más típusú egységekre”.

A fentiek mellett csak reggel 6 és este 10 óra között lennének nyitva Magyarországon főszabály szerint üzletek, továbbá 2016. január 1-jétől világörökségi területeken nem üzemelhetnének diszkontok, nagyméretű szupermarketek és a hipermarketek (szabályozva ezzel a plázastopot megkerülőket). A kis üzleteket, családtagok által üzemeltetett kereskedéseket nem szeretnék nehéz helyzetbe hozni, az éjszaka üzemelő boltokról és vendéglátóhelyekről pedig továbbra is a helyi önkormányzatok, képviselő-testületek dönthetnének. A szabályok betartását a jövőben is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrizné.

Az indoklás szerint “mára megérett a helyzet arra, hogy számos nyugat-európai, például az osztrák vagy német mintát alapul véve hazánkban is törvény szabályozza a kereskedelmi elárusítóhelyek nyitva tartását. A törvényjavaslattal elő kívánják segíteni, hogy a vasárnap valóban az ország döntő többségének pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre lehetőséget adó időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is”.