BKK: fontos változások a bérletvásárlásban

A közoktatásban és a felsőoktatásban tanulók számára október 31-éig lehetséges, hogy az előző tanévben érvényesített diákigazolványukat újraérvényesítsék, hiszen a budapesti közösségi közlekedés kedvezményes igénybevételéhez mindez október 31-ét követően már elengedhetetlen.

 
 

A diákigazolványok matricával történő érvényesítése – a tanköteles kor betöltését követően – azért szükséges, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatóijogviszony-igazolással az utazási kedvezményeket nem lehet igénybe venni. Minden ilyen esetben pótdíjazásra lehet számítani, fontos tehát időben gondoskodni a diákigazolványok érvényesítéséről.

Azért is szükséges a diákigazolványok érvényesítése, mert annak elmulasztásával már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek sem.

A diákigazolvány érvényességi ideje alatt – azaz október 31. előtt – vásárolt tanulóbérlettel, melynek érvényessége még október 31. előtt kezdődött, legkésőbb az adott diákigazolvány érvényességi idejének utolsó napjától számított egy hónapig lehet utazni. Például ha 2014. október 31-én vásárolt valaki egy negyedéves tanulóbérletet, akkor az is csak a havi bérlet érvényességi idejéig, azaz legkésőbb 2014. december 1-jén 02:00 óráig használható utazásra a hozzá tartozó diákigazolvánnyal együtt. Mindez vonatkozik tehát a havi, a negyedéves, a szemeszterre szóló és az éves bérletekre is, amelyek az érvényesség megfelelő meghosszabbításával tovább használhatók – tájékoztatta a Pénzcentrumot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
 
 
Kedvezményes a bérlet

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK-bérletet – havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember-január és február-június érvényességgel), éves és kétheti Budapest-bérletet – válthatnak. A diákbérletesek igen jelentős kedvezményben részesülnek: a 3450 Ft-os havi bérletük 63 százalékkal olcsóbb, mint a 9.500 Ft-os teljes árú havi bérlet.

Fontos változások a bérletvásárlásban

A BKK 2014 tavaszától új technológián alapuló, megújult külsejű jegyeket és bérleteket vezetett be, melyeket az új jegy- és bérletkiadó automatákból, az ügyfélközpontokban és a jegypénztárakban is meg lehet vásárolni.

A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert az új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd.

Természetesen azok az ügyfeleink, akik nem diákigazolvánnyal utaznak, maguk döntik el – saját kényelmi szempontjaiknak megfelelően -, hogy melyik okmányuk azonosító számát adják meg. Ez lehet akár a BKK- vagy VOLÁNBUSZ-bérletigazolványé, akár más arcképes igazolványé is: személyazonosító igazolványé, kártya formátumú jogosítványé, útlevélé, illetve egyéb kedvezményre jogosító okmányé.