Bóvliban ragadva

Becsapta az embereket a nemzetgazdasági tárca, amikor a Moody’s Investors elmaradt minősítését a görög események bizonytalan kimenetelére fogta. Ezzel szemben az igazság az, hogy a hitelminősítő osztályzatjavító lépése ezért maradt el, mert az ország gazdasági eredményei labilisak.

 

Nagyon várták Magyarországon és a londoni elemzőházaknál egyaránt, hogy Moody’s hogyan fog nyilatkozni államadósságunkról. Sokan a kedvezőbb kilátások bejelentésére számítottak, de akadtak olyanok is, akik még a jelenlegi Ba1 – a befektetési kategória alatt egy fokozattal – osztályzatnál magasabbat is elképzelhetőnek tartottak. Talán a legfájóbb a magyar kormány számára az lehetett, hogy nem csak a pozitív kommentár maradt el, hanem a hitelminősítő meg sem szólalt. Hogy világosabb legyen: a hitelminősítők azt mérlegelik, hogy egy ország számára milyen kockázatokkal lehet hitelt nyújtani.

Ebben a tekintetben aligha lehet büszke Orbán Viktor kormányfő, hiszen a hitelminősítésünk most már tartósan rosszabb, mint Törökországé vagy Bulgáriáé, de még Namíbiáé is, Oroszországgal pedig egy szinten vagyunk.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»