Bővülnek a lakástámogatások

SZABÁLYOZÁS Jön a szocpol használt ingatlanra is, nőhet a támogatott időszak

Több ponton is módosulnak jövőre a családok otthonteremtését elősegítő kormányrendeletek: jön a használt lakáshoz is igényelhető szocpol, és a kamattámogatott lakáshitel érintett periódusa is duplájára, 10 évre nőhet, ha új ingatlanról van szó. Számos pontosító jellegű módosítást is tervez a kormány.

 .

 .

Közös jogszabályban készül módosítani a kormány az otthonteremtéssel összefüggő egyes kormányrendeleteket, több ponton megváltoztatva, illetve pontosítva a jelenlegi feltételeket – derül ki a lapunk birtokába került rendelettervezetből.

 

A még egyeztetés alatt álló rendelettervezet a legtöbb pontban a lakásépítési támogatásra, közismert nevén szocpolra vonatkozó szabályozást módosítja. A július elsejével hatályba lépő változások közül a legfontosabb, hogy már egy gyermek után is lehet majd támogatást igényelni, illetve bevonják a kedvezményezetti körbe a használt lakásokat is. Utóbbiaknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bővítésről van szó – a bővítéssel érje el a komfortos minősítést.

A használt lakásoknál részletesen szabályozza a rendelet a négyzetméterenkénti maximális árat. A közép-magyarországi régióban lehet a legmagasabb az elszámolható ár: Budapesten 260 ezer, a városokban 200 ezer, míg az egyéb településeken 160 ezer a felső limit. A dunántúli megyeszékhelyeken négyzetméterenként 200 ezer forintot enged majd a szabályozás, a városokban 160 ezer, az egyéb településeken pedig 120 ezer forint a határ. A legkisebb négyzetméterenkénti maximummal az alföldi régióban kell számolni: ott 180 ezer, 120 ezer, illetve 100 ezer forint a plafon. Mindezek alapján a használt lakásokra adható támogatás összegét úgy igyekeztek limitálni, hogy az a visszaélésekre ne adjon lehetőséget, illetve valóban elsősorban a rászorulók juthassanak első saját otthonhoz.

A szocpol támogatási összege a gyermekek számától függően változatlanul maximum 2,5 millió forint lehet, ám a gyermekszámhoz rendelt változókat – az alapterületet és a támogatási összeg nagyságát – több ponton módosítanák. Az új elemként belépő, egy gyermek után járó támogatás mértéke 40 és 55 négyzetméter közötti alapterületnél 400 ezer, 55 négyzetméter fölött 500 ezer forint lesz majd. A jó energiabesorolású lakásoknál maradnak a többletek: az „A” minősítés 1,1-es, az „A+” pedig 1,3-as szorzót ér majd. A szocpolra vonatkozó szabályozás fontos új eleme emellett, hogy a magzat a terhesség betöltött 24. hetét követően már gyermeknek számít, illetve hogy a bővítéssel az ingatlannak legalább egy lakószobával kell nőnie.

Fontos elem, hogy ötről tíz évre növekedhet az otthonteremtési kamattámogatott hitel támogatási időszaka, ha új lakásra igénylik a hitelt. Az első öt évben nem változik a támogatás – állampapírhozamhoz viszonyított – eddigi mértéke, majd a hatodik és a tizedik év között fokozatosan csökken. Így a hatodik évben például legfeljebb két gyermeknél 50 százalék, legalább 3 gyermeknél 60 százalék a támogatás mértéke új lakás esetén, ami az utolsó támogatott évre 10, illetve 15 százalékra csökken. A támogatási időszak kitolódása a már futó érintett szerződésekre is vonatkozik majd. Az otthonteremtési kamattámogatott hitelre vonatkozó jogszabály új eleme az a passzus is, amely szerint a részleges és teljes előtörlesztés nem zárható ki a szerződéseknél.