Brutálisan sok lesz a közmunkás

Nem lesz egykulcsos a társasági adó középtávon, 2019-re azonban akár 350 ezer közmunkás is takaríthatja a járdákat. A családtámogatást lassan tovább inflálja a kormány, a köztévé azonban stabilan számíthat 69-75 milliárdos támogatásra – derül ki a költségvetés fejezeti indoklásából.

 .

Középtávon sem tervezi a kormány a társasági adó egykulcsossá tételét – legalábbis erről árulkodik a költségvetési törvény 2019-ig szóló terve. Az adó jövőre – talán a gazdaság erőteljes növekedésébe vetett bizalom okán – 341 milliárd forint után 400 milliárdot hozhat, ám ha reális volna az adócsökkentésről szóló elképzelés, akkor a későbbi években látszódnia kellene az erőteljes visszaesésnek. Hiszen 19 helyett tíz százalékkal adóznának a legnagyobb cégek is.

Ehhez képest 2017-ben lényegében szinten marad a tervek szerint a bevétel, majd 2018–2019-ben jelentős emelkedést prognosztizál a kormány: 441, illetve 478 milliárdra teszi a bevételt. A 2017-es visszaesés oka az lehet, hogy bevezetik a növekedésiadó-hitelt, amely az adózás előtti eredményt megsokszorozó cégeknek teszi lehetővé az adó későbbi megfizetését.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»