Cafetéria 2017

Tisztelt Tisztségviselők, Kedves Tagjaink!

Sokan jeleztétek a Cafateria rendszer hiányosságait. Őszintén szólva, a szakszervezet már a múlt évi NAV Törvény módosításakor ellenezte, és jelezte a törvényalkotó felé a rendszer hiányosságait, a választási lehetőség beszűkülését, illetve aggályainkat fejeztük ki az öngondoskodás adó mértékének emelése kapcsán.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi Plenáris Ülésén a Munkástanácsok Országos Szövetsége képviseletében, jómagam kértem a Nemzetgazdasági Minisztérium Vezetését, hogy ennek a kérdésnek a tárgyalását nyissuk meg, tekintettel arra, hogy korábban ezzel kapcsolatos előzetes egyeztetés semmilyen fórumon nem történt.

Korábbi levelemben akkor felhívtam az öngondoskodás hasznosságára és fontosságára a figyelmet, erre lehetőség adódik a készpénzben történő kifizetés esetén, hogy az azzal egyező vagy hasonló mértékben legalább ezt az összeget fordítsuk egészség-, önsegélyező pénztári befizetésre. Annak ellenére, hogy esetleg a munkáltatói adomány a 2017-ben megjelenik-e vagy sem.

Én bízom benne, hogy ebben az esztendőben, ha beáll az életpálya, lehetőség lesz az adomány folyósítására is, de továbbra is fent kell tartani a tagságot, hiszen az adókedvezmény esetében továbbra is kedvezőek a felhasználási lehetőségek. Nem beszélve az önsegélyező funkcióról, amelyről már ígéretemhez híven már jövő héten tájékoztatást fogok adni.

A Cafateria változás – illetve a Cafateria szabályzat kapcsán – már volt egyeztetés a NAV-val, de a jogállási törvnyek kógens változása miatt a Cafateria rendszer szélesítésére nincs mód. Ugyanakkor, semmi nem tiltja azt, hogy az egyéb juttatások tekintetében a munkáltató arra vonatkozó szabályrendszert alkosson.

A fentiek értelmében készítettünk számotokra egy kis ismertetőt a Cafateria rendszer változásával kapcsolatban.

Kérlek tanulmányozzátok, és amennyiben kérdés van, szívesen válaszolunk. Lehetőleg juttassátok el minden tagunkhoz.

Cafetéria 2017»

Üdvözlettel,

Holecz Gábor elnök