Cafetéria: lesznek, akik mégis nagyot buknak 2015-ben

Kedden elfogadták a 2015-ös adócsomag cafeteriára vonatkozó fejezetét (is). A könnyebb eligazodás kedvéért összeszedtük az egyes cafetéria-elemeket érintő legfontosabb változásokat. Habár az eredeti terveket visszavonták, sok munkavállaló járhat pórul a kormány kapkodása miatt.

 
 

Keddi ülésén – 128 igen és 30 nem szavazattal – a parlament elfogadta a 2015-ös költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amely január elsejétől többek között érinti az egyes béren kívüli juttatások adózását is.
 
A cikkhez tartozó képet a hír eredeti oldalán nézhetik meg: tovább»

Mint ismert, korábban jókora tiltakozást váltott ki a törvény eredeti tervezete, amely szerint a legtöbbet alkalmazott cafeteria-elemek (például: Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya) 2015-től nem 35,7 százalékkal, hanem 51,17 százalékkal adóztak volna. Ezt a verziót azonban a törvényalkotási bizottság – igaz nem sokkal a tegnapi szavazás előtt – jelentősen megváltoztatta.

Az elfogadott javaslat szerint január elsejétől:
  • éves 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei, és egyedi korlátai nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összességében 35,7 százalék közterhet kell fizetni.
  • 200 ezer és 450 ezer forint között ez a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, más béren kívüli juttatások 51,17 százalékos közterhet viselnek (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t kell fizetni).
  • Változatlan az eddig is magasabb közterhet viselő, és az adómentes juttatások köre.

A cikkhez tartozó képet a hír eredeti oldalán nézhetik meg: tovább»

Egyes meghatározott juttatások (közteher 51,17%)

  • A béren kívüli juttatások egyedi értékhatár feletti része
  • A béren kívüli juttatások egyedi értékhatárt meg nem haladó, de összértékben 200 ezer forint feletti része (SZÉP kártyán kívül)
  • A SZÉP kártya és a 200 ezres kör együttes összegéből a 450 ezer forint feletti rész
  • Adóköteles biztosítási díj
  • Ajándék utalvány
  • Szabályzat alapján adott áru vagy szolgáltatás, vagy arra szóló utalvány
A végül elfogadott törvényjavaslat ugyan nem indokolna jelentős változásokat a béren kívüli juttatásoknál, azonban lehetnek olyan munkáltatók, akik tartva az eredeti tervezettől, még a módosítás benyújtása előtt határoztak a 2015-ös cafetéria terveikről. Így könnyen elképzelhető, hogy lesznek olyan munkavállalók, akik csökkentett összegű cafetériával szembesülnek majd januárban

– mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Nyári Zsolt. A Mazars budapesti irodájának adó- és jogi szolgáltatások üzletágának szenior menedzsere szerint az elfogadott adóváltozás főként a SZÉP kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás irányába terelheti a munkáltatókat.