Csak nem? Matolcsy szerint hiányoznak a tartós növekedés feltételei

A magyar gazdaságban hiányoznak a 4 százalék feletti tartós gazdasági növekedés feltételei, ezért le kell bontani a korlátokat, elsősorban a bürokráciát – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy budapesti konferencián.

 .

A növekedés útját álló második legnagyobb akadály lebontása érdekében azt sürgette, hogy az uniós beruházási forrásokhoz döntően a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok jussanak hozzá. Ezt támogatja az MNB az növekedési hitelprogramjának összehangolása az uniós forrásokkal, és a jegybank kamatpolitikája – mondta az elnök.

A jegybankelnök szerint a magyar hitelintézeti rendszer is korlátja jelenleg a gazdasági növekedésnek, ennek is át kell alakulnia. Matolcsy György elengedhetetlennek nevezte a Budapest-program kidolgozását is, mivel uniós forrásokból Budapestet csak korlátozottan lehet fejleszteni.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden a növekedési hitelprogram (nhp) egyéves, 2015-év végéig történő meghosszabbításáról döntött – mondta ezt már az MNB ügyvezető igazgatója jelentette be a konferencián. Nagy Márton tájékoztatása szerint így 2015 végéig lehet szerződést kötni, a többi feltétel változatlan marad.  Hozzátette: a program finomhangolása folyamatos, a vállalkozások kérésének megfelelően módosítják.

Ismertetése szerint az nhp két szakaszában több mint 16 ezer vállalkozás jutott hitelhez mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a kis- és középvállatok hitelállományának egyötöde. Az nhp két szakasza 1 százalékkal emelte a GDP-t.