Családellenes kormányhivatal

Az MKKSZ elnöke a kancelláriaminiszterhez fordult

Miközben a kabinet tagjai a gyermekesek támogatásáról szónokolnak, Békés megyei kirendeltsége földhivatalában egyik pillanatról a másikra megszüntették a családbarát munkarendet – írja a Népszava.

A Békés megyei kormányhivatal igazgatója előzetes egyeztetés nélkül, július 31–én délután, egy kör e–mailben értesítette a földhivatali osztály valamennyi dolgozóját, hogy augusztus elsejétől az eddigi rugalmas munkaidő helyett a merev közigazgatási munkarendben kell bejárniuk munkahelyükre. Az utasítás szabályosan pánikot keltett, hiszen az önálló megyei földhivatal 1987 óta rugalmas munkarendet kínált a köztisztviselőknek, sokan épp emiatt vállalták ezt a munkát és a vele járó túlórákat. A puccs-szerű lépés előtt a helyi szakszervezeti vezető ugyan egyeztetést kért a kormánymegbízott helyettesétől a közszolgálati szabályzat módosításának terveiről, ehelyett azonban Csarnai Judit egyszerűen elküldte neki a szöveget, ráadásul csak akkor, amikor az érdekvédő épp szabadságon volt, így csak utólag fogalmazhatta meg munkatársaival egyeztetett kifogásait.

Kovács Bertalan a felvetésekre nem is kapott választ, ezért anyaszervezetéhez, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetéhez fordult segítségért. A korábban háromszor is önkormányzati sztrájkot szervező Boros Péternének címzett levelében arra emlékeztetett, hogy hiába a több évtizedes gyakorlat, a lehetőséget beleírták egy hivatali akadálymentesítést támogató uniós pályázatba, aminek most lejárt az úgynevezett „követési ideje”. Attól tartanak, erre hivatkozva szüntette meg a kormányhivatal vezetése a lehetőséget. Csakhogy – érvelt az alapszervezeti titkár –, ha nem szerelik le a rokkantaknak beépített liftet, rámpát vagy mosdókat, akkor milyen alapon törlik a projekt kizárólag dolgozókat érintő szeletét?

Lapunk megkereste a Békés megyei kormányhivatalt, hogy magyarázzák meg az elkeseredett dolgozóknak a rugalmas munkarend megszüntetésének okát. A szabadságát töltő kormánymegbízott helyett kabinetvezetője válaszolt kérdéseinkre. Kiss Norbert nem ejtett szót semmilyen pályázatról, szerinte egyszerűen a békési járási hivatal többi dolgozóját háborította fel, amikor a székhely épületbe beköltöző földhivatali kollégáik nagyobb szabadságot élveztek a családbarát munkarenddel, mint ők. Ezért – ő úgy tudja – több véleményt összesítve született meg a döntés a kedvezmények megvonásáról a megye minden hivatalában, mondván, hogy a „140 földhivatali dolgozó érdekeit nem szabad a kormányhivatal többi 1300 állami tisztviselőjének érdeke elé helyezni”. Láthatóan fel sem vetődött a hivatali vezetőkben a másik megoldás: kiterjeszteni a többiekre is a rugalmas munkakezdés és befejezés lehetőségét. Pedig erre van példa kormányhivatali szinten is.

Az MKKSZ elnöke most mindenesetre a kancelláriaminiszterhez fordult, hogy intézkedjen és a kisgyermekes vagy idős szüleiket gondozó kormányhivatalnokok ismét rugalmas munkaidőben dolgozhassanak a Békés megyei kormányhivatalban. Lázár János azonban, akitől segítséget várnának a tisztviselők, a saját környezetében sem akar foglalkozni a rugalmas munkavégzés lehetőségével. Szerinte ugyanis a közigazgatás egyes területein csak a munkaidő kezdete biztos, a vége nem.

Nyertesek

Megszakítással ugyan, de 2007 óta hirdetnek családbarát munkahely pályázatot, azóta két kormányhivatal nyert elismerést. A Pest megyei kormányhivatal 2013–ban érdemelte ki az elnevezést, a következő évben pedig a Heves Megyei Kormányhivatal kapott elismerést.

A díjazottak között van a KSH, a jegybank, számtalan kisebb és nagyobb önkormányzat, főiskolák és egyetemek. A közigazgatási munkahelyek közül azok kaphatják meg a címet, ahol lehetővé teszik az otthonról való munkavégzést, gyakori a részmunkaidős foglalkoztatás, és sok a női munkavállaló.

Békési segélykiáltások

A Lázár Jánosnak címzett levélhez dolgozói véleményeket is csatoltak, amelyek magukért beszélnek:

– „Ha a gyereket kell elvinnem az orvoshoz, vagy nekem van fontos elintéznivalóm, nem kell szabadságot kivenni, ha 9 óráig beérek.”

– „Rugalmasan illeszkedik a dolgozó életkorából és családi helyzetéből adódó különböző problémák megoldásához: a gyermek(ek) oktatási intézménybe vitele reggel és este, ami különösen fontos a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetén; az idős szülőket segítő – Alaptörvénybe foglalt – feladatok elvégzése, orvosi vizsgálatra eljutás és sorolhatnám, mindez úgy, hogy nem megy az elvégzendő munka rovására.”

– „A bejárósoknak nagyon fontos lenne, mert a vonatok közlekedési rendje nincs összehangolva a munkaidő kezdetével és végével.”

– „Idős édesanyám támogatásában hatalmas segítséget nyújt ez a lehetőség”

– „Vidékről járok be. Kiskorú gyermekemet békéscsabai általános iskolába írattam be, mert nem hagyhatom felügyelet nélkül. Ezért is igénylem a kormány által támogatott családbarát munkarendet.”

– „Az unokám bölcsődei ellátását csak így tudjuk biztosítani, mert én el tudom vinni és hozni, mivel édesanyja estig dolgozik. Amennyiben ez a lehetőség nem lesz a továbbiakban, nem tudjuk megoldani, hogy a gyermekem dolgozni tudjon.”

Forrás: Népszava