Csehország A szakszervezetek és a munkaadók elképzeléseit is beépítik a kormányprogramba

A cseh kormány elfogadta a szakszervezetek és a munkaadók kormányprogramot illető néhány javaslatát, s azokat beépíti a dokumentumba.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök az érdekegyeztető tanács (kormány, szakszervezetek, munkaadók) keddi tanácskozása után újságíróknak elmondta, hogy többek között pontosítani fogják a csehkivitel támogatását, a fiatalok alkalmazásának támogatási rendszerét és módosítják a sztráda- illetve útépítési terveket is.

A hárompárti koalíciós kormány szerdán véglegesíti a kormányprogramot, amelyet a miniszterelnök február 18-án ismertet a képviselőházzal, s egyben bizalmat kér a kabinet számára.

A munkaadók és a szakszervezetek szerint sem a koalíciós szerződésből, sem a kormányprogram tervezetéből nem derül ki világosan, hogy a kormány honnan kíván pénzforrásokat biztosítani elképzelései megvalósítására.

„Az érdekegyeztető tanács ülése után sem világos, milyenek lesznek a költségvetés bevételei” – mondta Jaroslav Hanák, az ipari és kereskedelmi szövetség elnöke újságíróknak. Megjegyezte: a munkaadók véleménye szerint a kiadási oldalon mintegy 40-50 milliárd korona megtakarítható.

A munkaadók szerint a kormányprogramot ki kellene egészíteni az információs technológiákról szóló fejezettel, illetve azzal, hogyan kívánja a kormány kezelni az európai uniós forrásokat. Vera Jourová regionális fejlesztési miniszter újságíróknak azt mondta, hogy ezen a téren Csehország az összes új uniós állam közül a leggyengébben teljesít.

A szakszervezetek azt kérték, hogy a kormányprogram szenteljen nagyobb figyelmet a munkanélküliség kezelésének.

A munkaadók és a szakszervezetek is kedvezően értékelték, hogy a kormány egyeztetett velük a kormányprogram véglegesítése előtt. A felek megállapodtak abban, hogy a következő időszakban az érdekegyeztető tanács havonta ülésezik.