Csődöt mondott a Fidesz kommunikációs gépezete

A kitiltási ügyként elhíresült botrányos történetben három hét alatt mindössze annyi derült ki, hogy a Napi Gazdaság október 16-i összeállítása szerint vélelmezetten érintett Vida Ildikót az Egyesült Államokban tényleg nemkívánatos személynek minősítették.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének szerdai, a Magyar Nemzetben közzétett beismerése után sem tudni azonban, hogy az USA-ban kiket tettek még tiltólistára, és ők milyen korrupciós cselekményekben vettek részt. A magyar sajtóban többtucatnyi név kering, ám eddig Vidán kívül senkiről sem bizonyosodott be, hogy érintett lenne. A magyar kormány bizonyítékokat vár, miközben Washington szerint a kabinet minden információ birtokában van.

Varga Mihály (balra) nem kérdezte Vida Ildikót, érintett-e
Varga Mihály (balra) nem kérdezte Vida Ildikót, érintett-e
Veres Viktor / Népszabadság

A Fidesz professzionálisan működő kommunikációs gépezete ezzel az üggyel látványosan nem tudott mit kezdeni.

Olyannyira nem, hogy a kormányközelinek tartott Századvég tulajdonában levő Napi Gazdaság elsőként azt írta, hogy adóhatósági vizsgálat folyik több amerikai érdekeltségű cég ellen, és erre válaszul az USA az eljárásban közreműködő szervezetek vezetőinek kitiltására készül.

Ettől kezdve teljes a zavar. A másnapi – október 17-i – sajtóban már az jelent meg, hogy magyar személyek próbáltak meg USA-beli cégeket korrumpálni.

Az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend aznap kijelentette, hogy vizsgálatról nem tudnak, de egyes magánszemélyeket korrupciós gyanú miatt tényleg nem látnak szívesen az országukban, mert bizonyítékaik szerint korrupciós cselekményekben működhettek közre.

A külügyi tárca bekérette az amerikai ügyvivőt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter harciasan kijelentette: ha az amerikai kormány nem adja át a rendelkezésére álló hiteles információkat, annak a gyanúját vonja magára, hogy bizonyos ügyekben befolyást akar gyakorolni. Szijjártó október 13-án találkozott Goodfrienddel, amit a miniszter maga sem vitatott.

Az ügyvivő úgy emlékszik, hogy a washingtoni lépésről – igaz, konkrét nevek említése nélkül – először azonban október 6-án tájékoztatta Magyar Levente külügyi államtitkárt. Nyilatkozataiból pedig az derül ki, hogy a beutazási tilalmat az érintettekkel korábban közölték.

Vida Ildikót a Magyar Nemzetben megjelent interjú szerint viszont váratlanul érte a hír, mert ő csak pár nappal a szabadsága előtt, de a Napi Gazdaság cikkének megjelenése után értesült a döntésről. Csakhogy azt nem tudni, a kitiltásról Vida mikor tájékoztatta a kormány „illetékesét”, és azt sem árulta el, hogy kit.

Mindezek ellenére bizonyos, hogy kormányzati körökben nem kelthetett meglepetést a Napi Gazdaság információja, mert Goodfriend az egyetlen ember a történetben, akinek biztosan nem érdeke hazudni. Október 20-án Rogán Antal fideszes frakcióvezető mégis úgy fogalmazott: nem tudja, hogy ez „most vicc vagy komoly”.

Ugyanezt a kérdést tehetnénk fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is, aki október 21-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem kérdezte Vida Ildikót, érintett-e. Azért nem – tette hozzá –, mert a NAV-elnökkel megállapodtak abban, hogy a ő munkavégzését befolyásoló minden lényeges kérdésről beszámol neki.

Szijjártó két nappal később az US Today-nek megint csak azt ismételte, hogy nem tudják, kik és miért szerepelnek a listán. Október 24-i közleményében a külügy ezt megerősítette.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben is azt hangoztatta, hogy annak kell megneveznie az érintetteket, aki valamit állít. Ám tudhatott valamit, mert azt is hozzátette: a kitiltottak magánszemélyek és állami alkalmazottak.

Lehet, hogy mégis értesült Vida bejelentéséről? Ami azért érdekes, mert Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben október 27-én még mindig azt mondta, hogy a NAV elnöke talán „azért nem tudta tisztázni az érintettségét, mert nem érintett”. Mire november 4-én Orbán úgy kontrázott: „majd ha megmondják az amerikaiak”, akkor ő is megmondja, kik az érintettek.

Így továbbra is csupán egyetlen dolgot tudunk biztosan: Vida Ildikót nemkívánatos személynek minősítették az USA-ban.