CSOK: Sokan ezért bukhatják el az állami ingyenmilliókat

Közel egy hónapja igényelhető a CSOK, amivel akár több millió forint támogatáshoz is juthatnak a lakásvásárlás előtt álló magyar családok. Sokan nem tudják viszont teljesíteni a feltételeket, ezért nem tudják megvenni a kiválasztott otthonukat.

 
Sokan nem tudják igénybe venni a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), mivel a vásárolni kívánt ingatlan értéke annyira alacsony, hogy a bank nem fogadja azt el fedezetként a lakáshitelhez.
A bank nem fogadja el az ingatlant, mint fedezetet. Ilyenkor további ingatlant lehet bevonni fedezetként, de ez a szociális helyzet miatt gyakran nem megoldható

– mondta el Major Tamás, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője az RTL Híradójának.

Korábban kiderült, 40 ezer család szeretett volna élni a CSOK-kal, azonban többségük jövedelme, vagy a fedezetül felajánlott ingatlan értéke túl alacsony ahhoz, hogy hitelt kaphassanak a banktól.

Kik igényelték eddig a CSOK-ot?

Az első igénylők szinte kizárólag használt lakáshoz igényeltek CSOK-ot. Emiatt aztán az sem meglepő, hogy a vevők által kiszemelt ingatlanok többsége “C” energetikai besorolású, vagy ennél rosszabb minősítésű. Az aránylag rossz energetikai besorolás miatt a CSOK igénylésekor hatósági bizonyítványt kell beszereznie az ügyfélnek.

A nagycsaládosok több millió forintot is kaphatnak támogatásként, mégsem az ő körükben a legnépszerűbb a CSOK. Mivel július elsejétől már 1 gyermek után is igényelhető a CSOK, ezért a támogatás iránt érdeklődők között számottevő az egygyermekes háztartások száma, ugyanakkor a legtöbb igénylést a hónap első felében 2 gyermekes családok nyújtották be.