Csökkenhet a magyar energiafüggőség

Mérséklődhet Magyarország energiafüggősége, és a rezsicsökkentés fenntartásában is segíthet, ha magyar kézbe kerül a szlovák villamosművek többségi tulajdona – erről beszéltek a Híradónak nyilatkozó szakértők. Reggel közölte a Magyar Villamos Művek és a MOL-csoport, hogy megvennék a szlovák vállalat részvényeinek 66 százalékát. Ha megkötik az üzletet, akkor részben magyar tulajdonba kerülne a mohi atomerőmű is.

 

Könnyen elképzelhető, hogy a szlovákiai Mohi atomerőmű, Európa egyik legnagyobb nukleáris erőműve – nagyobb részben – hamarosan magyar cégek tulajdonába kerülhet. A Magyar Villamos Művek és a MOL-csoport ugyanis szeretné megvásárolni az atomerőművet birtokló szlovák villamos műveket, pontosabb a cég 66 százalékos részvénycsomagját.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


A részben magyar állami tulajdonban lévő MOL és a zömében állami tulajdonú MVM szerdán tett ajánlatot az olasz áramszolgáltató vállalatnak, az Enelnek, amely jelenleg fő tulajdonosa a szlovákiai cégnek. Piaci hírek szerint az olasz áramszolgáltató 2 milliárd eurót, azaz nagyjából 600 milliárd forintot kér tulajdonrészéért.

Elemzők szerint a borsos vételárért cserébe az új tulajdonos nem csak atomerőművet, hanem például több mint 30 vízierőművet is kaphat. Közleményükben a magyar cégek azt írták, hogy a szlovákiai cégvásárlással hatékonyabbá tudják tenni termelésüket, és így növelhetik eredményességüket. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint több előnnyel is járhat a szlovákiai villamosművek megvásárlása.

Ennek a jelentősége elsősorban abban áll, hogy Magyarország energiafüggősége csökkenhet, másodsorban pedig Magyarország rendelkezik egy olyan közép-európai multinacionális vállalattal, amely, akár fejlesztésbe, akár energiabiztonságban, akár pedig jövedelemben, tehát állami jövedelemben jelentős szerepet játszhat – magyarázta Lóránt Károly közgazdász.

Az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke azt mondta, mivel az MVM és a MOL is erősen kötődik az államhoz, ez a tranzakció a magyar fogyasztók érdekeit is szolgálhatja.

Így van mód arra, hogy a már beindított és jelentős eredményt hozó rezsicsökkentést állandósítani lehet, vagyis tartósan át lehet úgy rendezni tulajdonosi pozícióba a fogyasztói piacot, hogy az állampolgároknak kedvező legyen – mutatott rá Járosi Márton.

A magyar állam a közelmúltban több olyan cégvásárlást is végrehajtott, amely főként a lakossági fogyasztók érdekeit szolgálja, illetve az ország energiafüggőségét enyhíti. Tavaly megvásárolta a német E.ON gázüzletágát, így az orosz Gazprommal már az állam fog egyeztetni a jövőben a gáz áráról. Idén tavasszal pedig az egyik legnagyobb gázszolgáltató, a FŐGÁZ is állami tulajdonba került.

Ugyancsak a biztonságos energiaellátás szolgálja az a gázvezetékrendszer, amely Horvátországot és Lengyelországot köti össze Magyarországon és Szlovákián át. Horvát oldalon a tankereken érkező cseppfolyósított földgázt lehet majd betáplálni a vezetékrendszerbe, míg a lengyelek palagázt juttathatnak el a régióba a csőkígyón keresztül.