Dávid Ferenc: A szakmaiság is hiányzik a kormányzatból

 Az érdekeltek megint nem tudnak semmit erről az egészről

Nem tiszta, hogy milyen törvényekhez akar hozzányúlni a kormányzat a kiskereskedelmi munkavégzés szabályainak megváltoztatásához – ezt Dávid Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a nagy baj az, hogy az érdekeltek megint nem tudnak semmit erről az egészről. A szakember elmondta: amikor az állam beavatkozott a piaci folyamatokba, akkor bezárták a boltokat, felemelték volna a láncfelügyeleti díjat és felemelték az 50 százalékos pótlékot 100-ra, majd újra visszavágták.

Hozzátette: a mikor a piaci folyamatokat megpróbálják egy oldalúan megváltoztatni, mindenkinek feláll a szőr a hátán. Kényszeresen azt gondolják, hogy a kis- és középvállalkozásokat helyzetbe kell hozni, csak azt nem gondolják végig, hogy nem elegáns a startpisztoly eldördülése után megrugdosni azt, aki gyorsabban fut – fogalmazott. Dávid Ferenc kijelentette: 1993-ban óriási vívmány volt, hogy megszűnt a központi bér és létszámszabályozás, most meg újra be akarják vezetni.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: a szakmaiság is hiányzik a kormányzatból, életidegen szabályozást próbálnak meghozni. A szakember elmondta: azt sem lehet értelmileg kezelni, hogy a szombati munkavégzéssel mit akar a kormány, egy turizmusra nyitott országban ilyet nem lehet csinálni, nem bezárni, hanem kinyitni kell az országot. Hozzátette: akkor nem kellene megkérdezni a másik véleményét, ha csak jó döntések születnének, de itt nem ez a helyzet, meg kellene kérdezni végre a szakmát is. Az nem lehet válasz, hogy bezárjuk a boltokat már nemcsak vasárnap, hanem szombaton is – magyarázta. 

Forrás: ATV