Dec’24 munkaszünet: volt már boltos főpróba

2018 pazar karácsony lesz

December 24-e 2017-ben vasárnapra esik, ami heti pihenőnap. A boltosok tétje, ha december 24-e munkaszüneti nap lenne: nem nyithatnak ki. De ehhez vajon mit szólnak a nők? 2018-ban és 2019-ben a naptár a munkaszünetet istápolná, nem is kicsit – olvasható a blokkk.com oldalán.

Két kereskedő beszélget. – Hallottad, december 24-e munkaszüneti nap lesz. – Ja, lesz valami népszavazás? – Á, majd eldöntik előre a nagyokosok. Tetszene az embereknek nem dolgozni még egy napot, minek akkor savazni a dolgot?! – Hogy? – Hát, figyu! Ezek úgy elibe mennek majd, mint a vasárnapi boltzáras népszavazásnak. De legalább nem kell kinyitnunk, nincs is emberem már. – Ja, az jó, akkor nálam sem kell a nagyinak beülnie a pénztárba, sütheti a bejglijét, nekem meg egy félnapnyival kisebb lesz a veszteségem. Te és a szilveszter, az nem jön? …

A háromnapos zárvatartás főpróbája már megvolt

Nem nehéz kitalálni: a munkaszüneti nap nagyon is népszerű. Feltehetően kormányzati berkekben már komolyabban latolgatják, mit is érdemes kezdeni egy december 24-i munkaszüneti nappal. Csak találgatni lehet, hogy milyen eredménnyel és kinek a konyhájára és mit hozhatna egy esetleges népszavazás, egy azonban nagyon is valószínű: lenne támogató szavazat, nem kevés.

A boltosvilág és a bevásárlást igazából kézben tartó nők számára a tét, hogy kinyithatnak-e az üzletek, áruházak, piacok december 24-én. A vásárlóknak sem olyan egyszerű kérdés ez, hiszen azért a karácsonyi ünnepi bevásárlás nem egyszerű feladat, 25-én és 26-án zárva vannak a boltok, ez bővebb magyarázatot nem is nagyon igényel. De ha december 24-én sem nyithatnának ki a boltok, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt nem tehetik meg (kevés kivételtől eltekintve), akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárvatartással kell számolniuk.

Hát igen, volt már ilyen, pontosan a vasárnapi boltzár időszakában. A 2015 márciusának közepén indított hétvégi redőnyzár sűrűjében december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de hát december 25-e és 26-a pénteki és szombati napra esett. Ezt követte a boltzáras vasárnap, így három napig a vásárló nyugodtan otthon felejthette a pénztárcáját, ha kirakatokat akart nézegetni.

2016. április 11-én Rogán Antal miniszter úgy fogalmazott, hogy “fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről (blokkk.com: mármint a vasárnapi boltzárról) az emberek”. Hozzátette: “hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk”. És a hab a tortán: nem sikerült meggyőzni a nőket, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. Jó, hát volt akkor valami másik népszavazás féleség is, de a lényegen ez nem sokat változtat: tud nagyon is rugalmas lenni a kormány, népszerű lépéssel lepje meg a nőket, vagy minek menjen szembe vele.

A mérleg serpenyőjében így azért ott van egyrészt, hogy jó dolog december 24-én nem dolgozni és bíbelődni a munkanapcserékkel, szabadságolásokkal, csúsztatásokkal (utóbbi ugyebár kétféleképpen is értelmezhető), másrészt pedig kibírja-e bolt nélkül három napig a vásárló. A vasárnapi boltzár tapasztalatai szerint nem mindenki, de egyszerre mindenki kedvében járni nem egyszerű mutatvány.

Munkaszüneti nap csere-bere: 2018 pazar karácsony lesz, öt napig amúgy sem kell dolgozni

A munka törvénykönyve felsorolja a munkaszüneti napokat, amikor a boltok (nagyon kevés kivételt nem számítva) nem nyithatnak ki. Ez 11 nap lenne, de csak lenne (január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.). De nem ez a végállomás, mert a munkaszüneti napi szabályokat kell alkalmazni húsvét és pünkösd vasárnapjain is. Így összesen 13 nap van, amikor nem nyithatnak ki a boltok (ha pedig a munkaszüneti nap vasárnapra esik, akkor ő az erősebb, mert ekkor a hét utolsó napján is a munkaszüneti napi szabályokat kell alkalmazni).

De hát ez túl egyszerű lenne így, mert ott vannak a munkanapcserék is, továbbá a december 24-e ledolgozása. Rendeletileg. Ez sem közömbös egy döntés mérlegelésében.

Az egyik szabály az, hogy ha a munkaszüneti nap keddre, vagy csütörtökre esik, akkor a heti pihenőnapok (szombat, vasárnap) közé eső hétfőt és pénteket a nemzetgazdasági miniszter rendeletében meghatározott másik, egy szombati (máshova nem nagyon lehet bepréselni) napon le kell dolgozni. Így jönnek össze a hosszú hétvégék, 2016-ban volt ilyen, de a naptár jóvoltából és a hosszúhétvége rajongók bánatára 2017-ben nem.

2018 viszont mindenképpen pazar esztendő lesz, mivel december 24-e hétfőre esik, amit december 1-én kell ledolgozni, utána két nap “pihi”, így az ünnepek után csak csütörtökön és pénteken kell dolgozni. De hát a három napos karácsony előtt éppen hétvége lesz, ami annyi, mint összesen öt nap munkaszünet a többségnek, a jelenlegi szabályok szerint.

Ha a szabályok addig változnak és december 24-e munkaszüneti nap lesz (így nem is kellene előtte ledolgozni), a boltok nem nyithatnának ki. Viszont lenne előtte egy hétvége bevásárlásra, így akár viszonylag nyugodtabb indítás is lehetne, persze, azért a nőket nem ártana megkérdezni róla. 

A naptár 2019-ben is a munkaszüneti napiak pártjára állt, hiszen december 24-e keddi napra esik, így a közbeeső hétfő a szokásos munkanap csere-berével heti pihenőnap lehet, így már három nap maradna bevásárlásra (a hétvégével együtt), tehát még több idő lenne az ünnepek előtt bevásárolni. 2020 december 24-e csütörtökje pedig nagyon messze van, szakszervezeti aktivisták és politikusok nem nagyon szoktak ilyen messzire előre tekinteni, ha egy kis népszerűségre vágynak. 

De a december 24-e sem ússza meg munkavégzéssel. Legutóbb 2015-ben esett így a naptár, – vasárnapi boltzár ide, vasárnapi boltzár oda – amikor december 24-e csütörtöki napra esett, így bizony ezt heti pihenőnappá varázsolta rendeletében a nemzetgazdasági miniszter és előtte, december 12-én, egy szombati napon le is kellett dolgozni. 2016 könnyebb eset volt, mert december 24-e szombatra esett, így a csere-bere elmaradt.

És 2017 december 24-e vasárnapja sem kíván semmiféle abajgatást, hiszen a többség amúgy sem dolgozik, az egy szem szombat pedig elég soványka az ünnepi nagybevásárláshoz. Ráadásul a nagypéntek már belopakodott ebben az esztendőben a munkaszüneti napok közé, egy második új pedig azért már valamelyest beleszámítana a termelő cégek teljesítményébe.

És egyébként miért ne maradhatna a szabály, hogy december 24-én valameddig – jelenleg 14 óráig – nyitva lehetnek a boltok?

Forrás: blokkk.com