Deutch Tamás: nincs internetadó és nem is lesz

Nincs internetadó és nem is lesz – ezt mondta a nemzeti konzultáció lebonyolításával megbízott Deutsch Tamás. Lesz viszont széleskörű egyeztetés, a fiatalok és internetes szakértők bevonásával – tette hozzá. A nemzeti konzultáció januárban indul. A következő hetekben bárki felteheti a világhálóval kapcsolatos kérdéseit.

 

Internetadó nincs és az előttünk álló esztendőkben sem lesz, ezért a nemzeti konzultáció sem az internetadóról szól majd – jelentette be az egyeztetésért felelős megbízott Balatonfüreden. Deutsch Tamás kiemelte: a konzultáció célja, hogy minél többen és szabadabban használhassák a világhálót.

„A legfontosabb kérdésként azt fogja vizsgálni, hogy azok az emberek, akik internethasználók, felhasználók, azok hogyan tudják minél könnyebben, minél szabadabban, minél olcsóbban minél több tartalomhoz hozzájutva használni az internetet” – fogalmazott a képviselő.

Az egyeztetés januárban indul, de már az előkészítésbe is bárki beleszólhat – tette hozzá Deutsch Tamás. A következő hetekben online felületen lehet majd feltenni a kérdéseket, a jövő év elején pedig ezekről a témákról indul a konzultáció.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


A konzultációba szolgáltatókat, fejlesztőket és internetes szakembereket is bevontak. Így lett tagja az egyeztetésnek például a cink.hu egyik újságírója is. Az internetes oldalon hétfőn maga Szily László írt a közös munkáról : Így lettem Deutsch Tamás nemzeti konzultációs tanácsadója címmel. Azt írta: a magyar netet érintő kérdésekről, az olvasóknak simán lehetnek jó ötleteik.

Egy héttel ezelőtt Budapesten és vidéki városokban is szerveztek tüntetést az internetes adatforgalom megadóztatása ellen.
Félrecsúszott a vita, ezért visszavonják a távközlési adó kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot – a Kossuth Rádióban jelentette ezt be a miniszterelnök.

„Az én véleményem az, hogy helyre kell állítani az ésszerű vita alapjait. Ezek ma nem lehetségesek, túlszaladtak ezen az események, ez a vita ez félrecsúszott, és ilyen körülmények között szerintem – függetlenül, hogy a kormánynak mi volt a szándéka, és az helyes volt-e – azt egész egyszerűen nem lehet bevezetni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a múlt pénteken úgy fogalmazott: amíg kormány a távközlési adót szerette volna kiterjeszteni, amit a szolgáltatók fizettek volna, addig az emberek internetadót láttak a kezdeményezésben.