Deutsch: Az internetadóról szóló elképzelés halott

Az internetadó bevezetésére vonatkozó elképzelés egyszer és mindenkorra halott – ezt Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció vezetője mondta a szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen. A digitális szakma képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország versenyképessége múlik az internet és az informatika itthoni fejlettségén.

 .

 .

 
Ma a felvételiknek a 99 százaléka, a szállásfoglalásoknak a több mint 80 százaléka interneten történik. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció a világhálóról – mondta az egyeztetés után az egyik szakmai szervezet elnöke. Laufer Tamás úgy fogalmazott: az internet ismerete, a digitális eszközök használata elvárás a munkavállalókkal szemben is. A magyar gazdaság eredményei pedig csak úgy tudnak javulni, ha mindenki számára elérhető lesz ez a lehetőség.

A 21. század nélkül Magyarország nem versenyképes, nem tud egy magasabb sebességre kapcsolni, és ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy mivel nincs más nyersanyagunk csak az emberi agy, ezért én azt gondolom, hogy mindent meg kell tenni hogy interneten lehetőleg minden magyar állampolgár már a születésétől kezdve rendelkezhessen – mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Az internetadó bevezetésére vonatkozó elképzelés egyszer és mindenkorra halott… – jelentette ki Deutsch Tamás.

Az egyeztetésért felelős megbízott hangsúlyozta: a digitális konzultációnak nem az internetadó a témája. Deutsch Tamás hozzátette: a cél, hogy minél szélesebb körben egyeztessenek a kérdésekről, amiket később bárki megválaszolhat az interneten, aki elmúlt 14 éves.

Most ez a nemzeti konzultáció arra teremt lehetőséget hogy a döntéshozatalban vagy előkészítésben hagyományosan részt vevő szereplők mellett 8 millió 3-4 száz ezer fiatal és felnőttkorú magyar polgár tudja elmondani a véleményét – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

A nemzeti konzultációt korábban vandalizmusba torkolló tüntetés előzte meg. Az internetes adatforgalom megadóztatása ellen Budapesten és több vidéki városban is tiltakoztak október végén.

Miután nincs meg a közös alap, ezért ebben a formában – akármiről is van szó, most épp az internetről van szó – semmit sem szabad bevezetni – fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Félrecsúszott a vita, ezért vonták vissza a távközlési adó kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot – ezt a Kossuth Rádióban jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott: amíg kormány a távközlési adót szerette volna kiterjeszteni, amit a szolgáltatók fizettek volna, addig az emberek internetadót láttak a kezdeményezésben.

A nemzeti konzultáció március közepén indul, és egy hónapig tart. Az egyeztetés honlapja: az internetkon.hu – január közepétől lesz elérhető.


Forrás: M1 – Híradó