Devizahiteles elszámolás: itt megnézheti, mire kell figyelnie

Online pénzügyi navigátort jelentet meg az MNB a jövő héten, amelyben az elszámolással összefüggő valamennyi szabály és teendő benne lesz, amelyre az adósoknak figyelniük kell. A jegybank és a bankszövetség is arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki tájékozódjon a szükséges teendőiről. A devizahiteleseknél tavasszal, a forinthiteleseknél pedig nyáron derül ki, hogy mennyi pénz jár nekik vissza.

 .

 .

 
Januárban már elkezdik számolni a bankokban, hogy kinek, mennyi jár vissza az egyoldalú kamatemelések és a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt, vagyis minden banknak egyformán kell számolnia. De ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanannyi jár vissza.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta: akinek a havi törlesztőrészlete az átlagnál jobban emelkedett, az most az átlagnál nagyobb, 25-40 százalékos csökkentésben fog részesülni. Akinek viszont az átlagnál kisebb volt a törlesztőrészlet-emelkedése, annak a tehercsökkenés kisebb, 5-25 százalékos lesz – tette hozzá.

A devizahiteleseknek március 1-je és április 30-a, a forinthiteleseknek pedig augusztus 1-je és szeptember 30-a között postázzák a bankok a pontos elszámolást.

 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»
Addig is az ügyfelek a pénzintézetek honlapján tájékozódhatnak arról, hogy milyen teendőik vannak. Így ellenőrizniük kell, hogy ha a nevük és lakcímük változott, arról a bank is értesült-e.

„Az adatváltozást a pénzügyi intézmény részére be kell jelenteni, hiszen ha ez nem történik meg és nem megfelelő adatok szerepelnek a pénzügyi intézmény nyilvántartásában, akkor az elszámolásról szóló értesítő levelet nem fogja a fogyasztó megkapni és ennek bizony jogkövetkezményei lehetnek az ő terhére” – fogalmazott Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója.

Aki már kifizette tartozását, az készpénzben kapja meg azt a pénzt, amely visszajár neki. Akinek még élő szerződése van, és pontosan törleszt, annak a hitelét csökkentik. Ha viszont az adós rendszeresen késedelmesen fizetett, akkor az elmaradásából vonják le az összeget.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke aláhúzta: aki nem időben fizet, annak először a késedelmére megy át a visszatérítés és ebből következően a későbbi törlesztőrészlet-csökkenés lényegesen alacsonyabb, emiatt is nagyon fontos, hogy az ügyfelek továbbra is időben fizessék ki a törlesztőrészleteket.”

A bankszövetség szerint azok járnak majd a legjobban, akik korábban megfogadták a kormány és a bankszövetség tanácsát, és beléptek az árfolyamgátba, illetve folyamatosan és rendben törlesztettek.

Forrás: Duna Híradó