Devizapiac – MNB: a lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem emelkedhet

Deviza-MNB

Budapest, 2015. január 15., csütörtök (MTI) – A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket – reagált az MNB a svájci frank jelentős erősödésére.

 .

 .

    A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtök délelőtt, a bejelentést követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).


    Az MNB felidézi, hogy mintegy 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is ezen a rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.


    A svájci bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a csütörtöki hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. “Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna” – írta a jegybank. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.


    Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euró fejében történő beszerzéséről – áll az MNB közleményében.

gte \ gry