Drága a gáz? Így spórolhat a fűtéssel, az állam is beszáll

Akár felére is csökkenhet egy családi ház energiaköltsége, ha megfelelően korszerűsíti a tulajdonos. Szeptember végétől ehhez 2,72 milliárdos állami forrás áll rendelkezésre: a kormány lakossági energiahatékonysági pályázatai három kategóriában nyújthatnak támogatást.

 .

Pályázatot legfeljebb négy lakásból álló, nem panel lakóépület nyújthat be, ahol az egyes lakások tulajdonosai önállóan vehetnek részt támogatott korszerűsítésben, melyre kizárólag az ingatlanokban életvitelszerűen élő magánszemélyek jelentkezhetnek.
A teljes keretből egymilliárd forint az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre cserélésére áll rendelkezésre: negyven százalékos hozzájárulás, pályázatonként és lakásonként maximálisan 650 ezer forintot lehet elnyerni, az összegből a régi gázkészülékeket kondenzációs kazánra lehet leváltani, s ezzel korszerűsíteni a fűtési és használati melegvíz-rendszereket. Ráadásul a hozzájárulás nagysága a megújuló energiákat hasznosító rendszereknek is nagy mértékben kedvez, nagyobb figyelmet kap a fűtésrásegítés a napsugárzás felhasználása, s a használati melegvíz előállítása mellett.


– Komoly összeget spórolhat, ha valaki belevág egy ilyen projektbe – jelentette ki Cser Frigyes mérnök, a jellemzően épületenergetikai tanúsítványokkal foglalkozó kaposvár cég ügyvezetője. – Főként, ha konvektoros fűtésről áll át kondenzált kazánra, hiszen ekkor nem szökik el a meleg a fűtőtesteknél az ingatlanból. Persze ebben az esetben a teljes fűtési rendszert ki kell cserélni, vagyis a beruházás költsége nagyobb, ám bőven tíz év alatt megtérülhet a befektetés.
Ennél is hamarabb nullszaldó egy szimpla kazáncsere: a szakember szerint egy régi típusú készülék újra cserélése, vagyis egy nagyjából 3-400 ezer forintos befektetés 25-30 százalékkal csökkentheti az energiaköltséget, vagyis négy-öt esztendő alatt visszajön az ára. Persze, ha már korábban szigetelték az épületet, valamivel hosszabb idő a megtérülés, hiszen alacsonyabb összegről indul a spórolás.

Még komolyabb összegeket spórolhat, aki régi háztartási gépét cseréli le újra. A pályázati forrás maximum 35 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást ad nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak, hogy új, magas energiahatékonyságú hűtőszekrényeket, fagyasztókat vásároljanak. A teljes keretösszeg 627 millió forint, a pályázók az új berendezések árának felét nyerhetik el: A+ energiaosztályú készülékeknél 25 ezer, az A++ és A+++ gépeknél 35 ezer forint a felső határ.
– Egy régi hűtőszekrény ajtaja már nem zár pontosan, emiatt sokkal többször bekapcsol a motor, ráadásul könnyebben lejegesedik a készülék, ami szintén rontja a hűtés hatásfokát – magyarázta Cser Frigyes. – Lehet, hogy első hallásra hihetetlennek tűnik, ám egy magas energiahatékonyságú készülékkel akár harmadára lehet csökkenteni az áramfogyasztást. A saját példám is ezt igazolja: a régi hűtőm hat-, az új kétezer forintot „evett meg” havonta.

A támogatási keret harmadik eleme az elavult nyílászárók cseréjét teszi lehetővé: az 1,1 milliárdos összegből pályázatonként maximum 520 ezer forint nyerhető el. Az összköltség negyven százalékát fizeti ki az állam, ha csak az ablakokat-ajtókat cseréli ki a tulajdonos, akkor legfeljebb 450 ezer, árnyékoló vagy árnyékvédelmi szerkezetek beépítése esetén pedig a maximális összeg pályázható meg.

Persze nem mindegy, milyen állapotú házban, s pláne nem, milyen ablakra vált a tulajdonos. Az egyik, kisebb gondot a majdani penészesedés okozhatja: a korszerű nyílászárók sokkal jobban zárnak, mint a régi, esetlegesen már megvetemedett ablakok, így jelentősen csökken a levegőcsere a lakótérben. A másik, sokkal komolyabb veszély a szénmonoxid, s sokan úgy vélik, elsősorban a műanyag ablakoknál jelentkezhet a probléma.
– Nem attól függ, milyen anyagból készül az ablak – mondta Cser Frigyes –, hiszen tény, a műanyag nyílászárókat pontosabban tudják összeilleszteni, ám egy jó minőségű faablak is zárhat ugyanolyan pontosan, azaz okozhat ugyanolyan gondokat. A lényeg, hogy meg kell oldani a légutánpótlást, ugyanis ellenkező esetben akár egy szagelszívó is megfordíthatja a légjáratot, s visszaáramolhat a kéményből a szénmonoxid. Viszont ha biztosított a légcsere, nem lehet baj. S egy korszerűbb, jól záró ablakkal akár tizenöt százalékkal is csökkenthető a fűtési költség.

A három pályázat kínálta lehetőségekkel pedig a szakember szerint 45-50 százalékkal is kevesebb lehet egy ingatlan energiaigénye, az általuk lefolytatott vizsgálatok legalábbis ezt mutatták ki.
A három programmal amúgy nagyjából 25 ezer háztartás korszerűsítését szeretnék elérni a pályázatok kiírói. A tenderek a hűtőgép- és fagyasztó-csereprogram kivételével, melynél a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető, utófinanszírozásúak.