Drága lett a postai csekkautomata

Nettó 136 millió forintért vásárolt húsz csekkbefizető automatát a Magyar Posta. A fejlesztést a posta közleménye szerint a T-Systems végezte, lapunk információja szerint azonban a munka oroszlánrészét a T-Systems egy olyan alvállalkozója végezte, amely alternatív fizetési rendszerek kidolgozásában jeleskedik.

A csekkautomaták látszólag kényelmesen használhatók, de nehézkesek. A fizető bedugja a csekkeket, ellenőrzi a kijelzőn a fizetendő összeget, de ellenőriznie kell a 24 jegyű számlaszámot is, majd kártyával lehet fizetni. A tavaly november óta tartó tesztüzem után a héten indult az éles. A 19 helyszínen az ügyfelek az automatának helyt adó létesítmény nyitvatartási idejében (tehát kérdéses a vásárnapi működés) befizethetik azokat a sárga vagy fehér csekkjeiket, amelyek teljesen ki vannak töltve.

A részben kézzel kitöltött csekkeket az automata nem eszi meg. A berendezés csak kártyás fizetésre alkalmas, ám a postai gyakorlathoz képest jó hír, hogy kártyás vásárlásnak minősül, nem pedig sokkal drágább készpénzfelvételnek, mint az ügyintéző esetében. A Magyar Posta a tapasztalatok függvényében dönt arról, hogy bővíti-e a terminálok számát. Vagyis minden attól függ, hogy elegendő magyar hajlandó-e így fizetni a csekkjeit, vagy lehetővé teszik-e az automatában a készpénzes fizetést.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»