Egészségügyi cafetéria: még a kormány sem tudja

 2017-től az ilyen szűrések árát a munkáltató adómentesen állhatja

Egyelőre a kormány sem tudja, hogy milyen szűrővizsgálatokat fizethetnek adómentesen a munkáltatók a dolgozóiknak. A részletszabályokkal várhatóan hónapok múlva áll csak elő az illetékes minisztérium.

A tüdőrák hatezer embert visz el évente. Korai felismerése életet menthet. A vizsgálatért tízezreket is kérhetnek. 2017-től az ilyen szűrések árát a munkáltató adómentesen állhatja.  

„A munkáltató vagy minden munkavállalójának ugyanabban a formában és értékben, vagy egy belső szabályzat alapján adhatja az egészségügyi szolgáltatást, adómentesen. Hogy pontosan ez mit fog takarni, hogy mi lesz ez az egészségügyi szolgáltatási kör, azt nem tudjuk még, az adótörvény egy miniszteri rendeletbe irányítja ennek a szabályozását, ami várhatóan év végéig fog kiderülni” – mondta el Király Ágnes a Top Cafeteria Kft. szakértője a HírTv műsorában.

A rendeletért az emberi erőforrások minisztere felel. Balog Zoltán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a múzeumi dolgozók bére is nő jövőre. Más témában nem kérdezhette a sajtó.

– Kulturális témában?

– Béremelés témában.

– Akkor köszönjük, viszontlátásra.

Részleteket a nemzetgazdasági miniszter sem tud. „A kormány előtt az a feladat, hogy megvizsgálja, hogy milyen különböző prevenciós támogatások lehetségesek munkáltatókon keresztül, amelyek a munkavállalók egészségét tudják megvédeni” – fogalmazott Varga Mihály.

A Nemzeti Betegfórum kivár. „Ez egy jó ötlet, itt megint az a gond, hogy rengeteg jó ötlet van, de a kutya, az a kivitelezésben van elásva. Tehát már ezer éve mondjuk, hogy szerencsésebb országokban a prevencióra, a szűrésre ösztönzők vannak a rendszerben” – fejtette ki Pogány Gábor, a szervezet koordinátora.

A megelőzésben további előrelépést jelentene, ha egyes betegségeknél a családtagoknak is járna az adómentes szűrés – mondja egy másik betegszervezet képviselője. A lisztérzékenységet említette példaként.

„Családtagjainak is lehetővé tennék ugyanezt az adómentes finanszírozást, az a cöliákiás betegek számára egy nagyon jó előrelépés lenne, merthogy vannak ilyen vizsgálatok. Nyilván nem általános szűrővizsgálatokról beszélünk bizonyos esetekben, de a célzott szűrővizsgálatok finanszírozása igenis segíthet” – mondta el Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

A szűrővizsgálatok támogatása az adófizetőknek is hasznot hajt, a gyógyítás költségeit csökkenti, ha időben észlelnek egy betegséget.

Forrás: HírTv