Elemző: ebben reménykedhetnek az autóhitelesek

A svájci frank mai erősödése több száz milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna a devizahiteleseknek. A kormány javaslata alapján azonban az Országgyűlés korábban úgy döntött, hogy az adósok rögzített árfolyamon törleszthetik tartozásaikat. Így január elsejétől 256 forintos árfolyamon számolják az ingatlan alapú svájci frank hitelesek törlesztő részleteit, így őket az árfolyamingadozás már nem veszélyezteti. Az érintett autóhitelesek most abban bízhatnak, hogy az erős svájci frank nemcsak nekik fog fájni, hanem a svájci exportőröknek és az egész svájci gazdaságnak – Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

 .

 
Az Országgyűlés még novemberben fogadta el azt a törvénycsomagot, amelyben a devizahitelek forintosítása is szerepel. A művelet lényege, hogy rögzített piaci árfolyamon számolják át a devizaalapú lakáshiteleket forintra. Ez azt jelenti, hogy a svájci frank alapú hiteleket 256,5 forinton, az euró alapú kölcsönöket pedig 309,5 forinton számolják át. Azaz, hiába nő a két deviza aktuális árfolyama, a hitelesek törlesztő részlete nem emelkedik.

Trócsányi László utalt a törvénycsomag másik jogszabályára is, amely szerint már az idei év elejétől fix árfolyamokon törlesztenek az adósok. Tehát a februárban esedékes januári törlesztő részleteket is ezeken az árfolyamokon kell fizetni, hiába nőtt most az euró és a svájci frank aktuális értéke a forinthoz képest. “A devizahitelesek ügyét ez nem érinti, és ezt fontosnak tartom, ennek a rögzítését figyelemmel arra, hogy a Bankszövetséggel a történelmi megállapodás megtörtént az árfolyamot illetően” – nyilatkozta Trócsányi László, igazságügyi miniszter.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

A kormány devizaadósságokat mérséklő törekvései az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca közleménye szerint megalapozott volt az a tavalyi döntés, amelyben rögzítették a törlesztési árfolyamokat.

Ha például 316 forint körül állna meg a forint árfolyama, akkor 12 százalékkal emelkedne a devizahitelesek törlesztő részlete, ahhoz képest, mint amit januártól fizetnek – mondta a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke. Kézdi Zsolt hozzátette: a fix árfolyam miatt viszont így sokkal jobban járnak. “Ami azt jelenti, hogy a kormány korábbi prognózisai mellett, ami az elszámoltatással, illetve a forintosítással kapcsolatos törlesztéscsökkenést illetve tartozáscsökkenést jelenti további 12 százalékkal jobban járnak a devizahitelesek annál, mint hogy ha napi árfolyamon törlesztenének” – mondta Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

A svájci frank erősödése csaknem 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna a hiteleseknek – írja közleményében az Magyar Nemzeti Bank. Hozzátették: a Kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyammal kapcsolatos kockázatok kezelésére.

Nem csak a hazai hiteleseknek fáj

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője a Híradónak nyilatkozva elmondta , hogy az autóhitelesek most abban bízhatnak, hogy az erős svájci frank nemcsak nekik fog fájni, hanem a svájci exportőröknek és az egész svájci gazdaságnak. „Úgy gondolom, hogy a svájci jegybank is megbánta ezt a döntést és meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy tovább gyengítse ismételten a devizáját. Ez egy picit eső után köpönyeg, de mégiscsak lehet, hogy pont egybeesnek jelen pillanatban az autóhitellel rendelkezők és a svájci jegybank érdekei, és bízhatunk abban, hogy a svájci frank ismételten gyengülő pályára áll, bár ehhez nagyon komoly erőfeszítéseket kell tenni a jegybanknak” – mondta.

Az elemző közölte: másik oldalról, az egy jó hír, hogy kamatot csökkentett egyidejűleg a svájci jegybank, vagyis a refinanszírozás költségei, vagyis a kamatlábak lehetséges, hogy csökkennek az autóhitelesek, illetve egyéb fedezetlen hitellel rendelkező háztartások esetében.

A svájci lépés, Balatoni András szerint nagy problémát okozhat Lengyelországban, ugyanis ott továbbra is a GDP arányában, 8 százalékos a devizahitel arány és ezen belül domináns a svájci frank. Ha tovább folytatódik a tendencia, abban az esetben Lengyelországban lehetnek, hasonló turbulenciák, mint amit Magyarországon láthattunk, ez azt jelenti, hogy egyre kevesebben tudják majd fizetni a hitelüket és ez egy kedvezőtlen hatást fog kifejteni, a lengyel gazdaságra, a növekedésre és a fogyasztásra is – nyilatkozta az ING Bank vezető elemzője.

Forrás: Duna Híradó/M1 Híradó