Élesen bírálja Orbán rezsimjét a Foreign Affairs

Hosszú cikk jelent meg a Foreign Affairs januári-februári számában Matthias Matthijs, a Johns Hopkins Egyetem segédprofesszora és R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológiai tanszéke professzorának tollából az Európai Bizottság új vezetéséről, a brit szándékokról, pénzügyi, gazdasági aspektusokról, euróról, energiáról, biztonságpolitikai dolgokról, kollektív biztonságról, egy európai energia unió célszerűségéről, illetve az EU integritását érintő belső veszélyekről, a demokratikus értékrend megtartásának fontosságáról is. Külön szót ejtenek Magyarországról és Orbán Viktorról.

 .

 .

 

A cikkben megállapítják, az EU integritását jobban veszélyeztetik a belső fenyegetések, mint a külsőek. Az EU-nak határozottan kell fellépnie a demokrácia, a jogállam védelmében az unió határain belül. A cikkben megállapítják, hogy a tagállamokban visszalépés tapasztalható az elmúlt években a demokrácia kapcsán. Elsősorban Magyarországról van szó. Ennek a kérdésnek megoldása különleges teszt az EU számára. Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta kiiktatta a demokratikus ellenőrző rendszert, a fékek és ellensúlyok rendszerét, aláásta a bíróságok függetlenségét, akadályozta a független média működését, sajátjait helyezte csaknem minden kormányzati pozícióba, saját érdekei szerint változtatta meg a választási törvényt. Júliusban nyíltan kikelt a liberális demokrácia ellen, „illiberális állam” megteremtését emlegette, Kínát, Oroszországot, Szingapúrt és Törökországot nevezte meg követendő modellként. Mindezek ellenére Magyarország uniós tagállam maradt. Az EU válasza elmaradt.

Az uniónak azonban keményebben kell fellépnie az Orbán-rezsim ellen. Az Európai Bizottságnak alkalmaznia kellene a 7-es cikkelyt, amelynek értelmében felfüggesztenék Magyarország szavazati jogát az EU-ban az unió alapértékeinek sorozatos megsértése miatt. S ami ennél is fontosabb, az EU vezetőinek el kell ítélniük Orbán akcióit. Az Európai Néppárt túl sokáig védte Orbánékat a bírálatoktól. Vezetőinek, köztük Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, Angela Merkel kancellárnak, és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének világossá kell tennie, hogy Orbán megsérti az EU alapjogait.

Orbán populista módon gyakran bírálja az EU-t azt állítván, hogy Brüsszel beleszól Magyarország belügyeibe. Ám ha az európai jobbközép vezetők elítélnék Orbán lépéseit, a magyar kormányfő nem tudná tovább hajtogatni ezt a mesét. Az EU a demokratikus értékeket képviseli. Az ukrajnai események, Viktor Janukovics tavalyi megbuktatása is azt mutatják, hogy a demokráciáért harcoló országok a szabadság bástyájának tartják az EU-t. Ám ha az unió megengedi, hogy egy tagországában autokrata rezsimet vezessenek be, hatatlanul csökkenti az unós tagság jelentőségét – állapították meg a szerzők a Foreign Affairs tanulmányában.