Életpályaprogramok, bérrendezések terve a jövő évi költségvetésben

Prioritások

A Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló T/4730. számú törvényjavaslat – amely teljes egészében olvasható a parlament.hu oldalán – szót ejt az életpályaprogramok, bérrendezések témájáról is. Ebből idézünk olvasóinknak.

„2016 júliusától elindul a kormánytisztviselői életpályaprogram. Emellett folyatódik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályaprogramja is. Mindezek mellett 2016-ban is folytatjuk a pedagógus-életpályaprogramot és a szakképzési rendszer idén elkezdett bővítését. 2015-ben havi 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosok támogatása, amely folyamat terveink szerint 2016-ban is folytatódik.
Az egészségügyi dolgozók 2012-2013-ban végrehajtott béremelése, a szociális és gyermekvédelmi dolgozók tavalyi bérfejlesztése mellett idén ősszel átlagosan újabb havi 4-10 ezer forinttal tovább nő a pedagógusok bére.
A pedagógus-életpályaprogram jövőre is folytatódik. Idén júliusban életbe lép a katonák és a rendvédelmi dolgozók életpályaprogramja, fizetésük átlagosan 30, majd 2019-ig évente 5-5%-kal nő. A rendvédelmi és honvédelmi ágazat polgári tisztviselőinek, közalkalmazottainak illetményfejlesztésére is sor kerül. Ezen túl lehetővé válik a kormánytisztviselők életpályájának 2016. júliusi elindítása.„

„2016-ban folytatódnak a közszolgálati dolgozók megbecsülése érdekében tett intézkedések. Ennek kapcsán a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell keretében idén júliustól a katonák és rendvédelmi dolgozók fizetése átlagosan 30%-kal, majd 2019-ig évente 5-5%-kal nő. Az ágazatba tartozó közalkalmazottak bére átlagosan 10%-kal növekszik.
Emellett a jövő évben a korábbi döntésnek megfelelően tovább emelkedik a pedagógusok bére is.
A költségvetés fedezetet nyújt arra, hogy az egészségügyi ágazatban végrehajtott 2012-2013. évi béremelés összege is a mozgóbér (pl.ügyeleti díj, készenléti díj, műszakpótlék) alapját képezze, továbbá a fiatal szakorvosok jövedelmi helyzetének javítására is lehetőség nyílik. A 2016. év második felétől elindul a kormánytisztviselői életpályaprogram is.„