Elfogyott a pénz: felfüggesztették a kazáncsere pályázatot

A forrás kimerülése miatt felfüggesztik a kazáncsere pályázatokat a közép-magyarországi régióban, de november 20-án reggel 8 óráig még be lehet adni pályázatokat – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

 
 


A tárca közleménye szerint az Otthon Melege Program keretében meghirdetett fűtéskorszerűsítés (kazáncsere) alprogramra beérkezett pályázatokat az útmutatóban meghatározottak szerint rangsorolják. A befogadható pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig kaphatnak támogatást – hívta fel a figyelmet az NFM.

A fűtéskorszerűsítési pályázatok beadása szerdán kezdődött, elsőként a közép-magyarországi régióban. A jelentkezések régiónként különböző időpontokban történnek, 2015. január 31-éig, vagy a forrás kimerüléséig. A kiírás szerint november 21-én az észak-alföldi régióban – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – indul a pályázatok benyújtása.

Három lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A fűtéskorszerűsítési pályázat keretösszege 1 milliárd forint, a háztartásigép-cserére kiírt pályázaté 627 millió, a nyílászárócsere-pályázaté pedig 1,1 milliárd forint.

Eredetileg mindhárom kiírásra október utolsó hetében – különböző időpontokban – lehetett volna jelentkezni. Az NFM azonban október 28-án arról tájékoztatott, hogy az energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszere a túlterheltségéből adódó technikai okok miatt nem üzemel. Miután a pályázatok informatikai rendszereinek technikai problémái elhárultak, módosult határidőkkel, november 14-étől kezdődött a jelentkezés.

A hűtő- és fagyasztógépek cseréjére november 14-e és december 15-e között, vagy a forrás kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani, régiónkénti bontásban.

A homlokzati nyílászárócsere alprogramra november 26-a és 2015. január 5-e között, vagy a forrás kimerüléséig adhatók be a jelentkezések, ugyancsak régiós bontásban.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon, valamint a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján érhető el.