Elindult a pótfelvételi – hírek néhány mondatban

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak az a célja, hogy hosszú távon Mogyoródon tartsa a Formula-1-es futamot. További javaslatokat dolgoz ki a Magyar Iparszövetség a mikro-, kis- és középvállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentésére – közölte a szövetség elnöke.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak az a célja, hogy hosszú távon Mogyoródon tartsa a Formula-1-es futamot. Varga Mihály a 30. Magyar Nagydíj helyszínén kijelentette: a befektetett pénznek az öt-hatszorosát hossza vissza évente verseny, de ahhoz, hogy a továbbiakban is rendszeresen legyen Formula-1-es futam Magyarországon, a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone-nal egyetértésben fejlesztésekre van szükség. A Hungaroring vezetői által elkészített, három évre szóló, 25 milliárd forint értékű fejlesztési csomagról a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, az elsődleges cél, hogy a Magyar Nagydíj látogatottsága fennmaradjon. Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter a megmérettetés kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nal folytatott tárgyalás után jelezte: Magyarország készen áll arra, hogy a mogyoródi létesítményt a legmodernebb versenypályák egyikévé tegye.

További javaslatokat dolgoz ki a Magyar Iparszövetség a mikro-, kis- és középvállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentésére – közölte a szövetség elnöke. Vadász György elmondta: a szövetség körlevélben fordult a tagsághoz, azt kérve, hogy jelezzék, milyen további bürokratikus teher csökkentésére látnak lehetőséget. A beérkezett válaszokat feldolgozzák, ezekből javaslatot állítanak össze várhatóan még szeptemberben. Kijelentette: a bürokrácia nagyobb mértékben érezteti kedvezőtlen hatását egy mikro- vagy kisvállalkozásnál, mint egy nagy cégnél, ahol a feladat ellátására szakapparátus áll rendelkezésre.

Kevés fontos makrogazdasági adat lesz a jövő héten, és egyiknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása. Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal az április-júniusi foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatokat. Pénteken a lakásépítések, építési engedélyek első fél éves alakulásáról közöl adatokat a KSH. Ugyancsak pénteken jelenik meg az ipari termelői árak júniusi adata.

Elindult a pótfelvételi. Már elérhetők a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb augusztus 10-ig, szintén addig kell befizetni az 5 ezer forintos eljárási díjat is. Csak egyetlen képzés jelölhető meg. Azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a csütörtökön zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek. Kizárólag önköltséges képzések indulnak, ez alól kivételt képeznek a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései.

Megdőlt a tavalyi 70 ezres nézőcsúcs a debreceni Campuson: a hajnalban befejeződött fesztiválon 84 ezren buliztak a Nagyerdő fái alatt – közölte a fesztivál igazgatója. Miklósvölgyi Péter tájékoztatása szerint idén már több mint 6000 négyzetméternyi fedett helyszín várta a bulizni vágyókat, 25 programhelyszínen, csaknem 400 program volt a négy nap alatt. A legnagyobb érdeklődés a hazai pályán koncertező Tankcsapdát kísérte, a koncertet hozzávetőleg 18 ezren látták. Voltak irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek és filmvetítések is.

Már csak utómunkákat végeznek a tűzoltók a Kiskunsági Nemzeti Parkban péntek délután keletkezett tűz oltásán – közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Kovács Andrea elmondta: a hőség, a feltámadó szél és a terepviszonyok nehezítették az oltást. A tűzoltók mára (vas) körülhatárolták a tűz által érintett területet, megakadályozták a lángok továbbterjedését, és jelenleg is dolgoznak a tűzfészkek felszámolásán. A tűz lakott terület nem volt veszélyben, senki sem sérült meg, ám a nemzeti parki területen megsemmisült növényzet értéke jelentős lehet.

Ferenc pápa sürgette a helyi és a nemzetközi hatóságokat, hogy lépjenek fel a háborús övezetekben elrabolt személyek szabadon engedése érdekében. A római Szent Péter téren mondott beszédében arra is emlékeztetett, hogy az egyház július 26-án ünnepli Szűz Mária szüleinek, vagyis Jézus nagyszüleinek, Szent Annának és Szent Joakimnak a napját. Ferenc pápa felszólítására a Szent Péter téren levők megtapsolták a világ összes nagyszülőjét.