Élő adásban fogadkozott a nyugdíjasoknak a Fidesz vezető politikusa

 „A pénz beszél, a kutya ugat”

„A pénz beszél, a kutya ugat” – válaszolta az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy miért merült fel köreikben a hazánkat elítélő uniós határozat kapcsán ismét Soros György neve. Majd rátért a nyugdíjas szövetkezetek körül kerekedett parázs vita részleteire.

Mint a Fidesz frakcióvezetője elmondta, nem tudjuk, hogy az amerikai milliárdos spekuláns megvette-e az uniós képviselőket, de tény, hogy létezik egy lista 280 európai parlamenterrel, akiket Soros György a szövetségeseinek titulál.

A Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban is többen szerepelnek rajta azok közül, akik vélhetően megszavazták a Magyarország elleni Európa Parlamenti határozatot  hazánk szavazati jogának felfüggesztése tárgyában.

Tényleg mindenki jól jár?

Rónai Egon ezek után a nyugdíjasok munkaerő piaci elhelyezkedését célzó szövetkezeti szisztémáról kérdezte a politikust. Kósa Lajos kifejtette, hogy ha 50 nyugdíjas összeáll, akkor egy minimális induló tőkével piaci szereplővé válhatnak, és azt már a munkaadókkal kötött szerződések alapján határozzák meg, hogy ki mennyi munkát vállal mekkora ellentételezés mellett. 

A kormány azt garantálja, hogy az SZJA csak 15 százalék lesz és a nyugdíjuk érintetlen marad.

A frakcióvezető elmondta a műsorban, hogy készítettek előzetes felmérést, illetve egyeztettek a nagyobb nyugdíjas szakszervezetekkel, szövetségekkel, akik támogatásukról biztosították az elképzelést. Az új lehetőség egymillió ember számára biztosítana lehetőséget a visszatérésre. Számításaik szerint 500 ezer nyugdíjas felbukkanása a munkaerőpiacon hozzávetőlegesen 150 ezer, a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalót tudna pótolni a munkaerőpiacon.

Nem helyette, mellette

Ez nem élethosszig tartó munkát jelentene – magyarázta Kósa –, vagyis nem kényszerhelyzet: aki akarja vállalja, aki nem, az nem. Tény azonban, hogy a kereskedelemben, a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a szolgáltatóiparban, de még a gyáriparban is nagy szükség van az idősebb generáció szakmai tapasztalatára. Úgy értékelte, hogy a nyugdíjas szövetkezetek beindulásának nagyobb a társadalmi jelentősége, mint a gazdasági.

A Fidesz frakcióvezetője ezt követően megígérte a nyugdíjasoknak, hogy soha semmilyen körülmények között nem hangzik majd el a kormány részéről az a mondat, hogy:

 „Nyugdíjemelés nincs, helyette tessék elmenni dolgozni”.

Amennyiben a parlament támogatja a kormány elképzelését, az új lehetőség már júliustól beélesedhet – tette hozzá Kósa Lajos.

Lehetnek viták

Hogy a szövetkezeti törvény módosítása kicsapja-e a biztosítékot az uniónál, egyelőre a jövő zenéje, az EU-nak ugyanis még nincs elfogadott szövetkezeti irányelve, így a politikus nem tudta kizárni a viták lehetőségét például abban a kérdésben, hogy hogyan lehet szabadságolni egy munkavállaló nyugdíjast.

Lehet, hogy itt is el kell menni a falig – fogalmazott,de nem látja reménytelennek a helyzetet, mert erre is találtak már precedenst más tagország gyakorlatában.

Forrás: atv.hu