“Elpaksolják” az Unió jóindulatát?

A Paks II. bővítési beruházásból nem lehet kiszállni, vagy drága árat kell fizetni érte – mondta az orosz elnök. A magyar kormánynak tehát most nem kisebb a feladata, hogy megfeleljen Moszkvának és Brüsszelnek is. Utóbbi ugyanis ellenzi a beruházást. A magyar külügyminiszter Ukrajna ügyében azt nyilatkozta, hazánk tartja magát a közös európai állásponthoz. De vajon érvényes-e ugyanez Paksra is?

 

“A paksi beruházás és az ukrajnai háború kapcsán képviselt magyar álláspont között semmifajta összefüggés nincsen”. Ezt válaszolta lapunk kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter. Érdeklődésünket két keddi nyilatkozat tette aktuálissá. Az orosz elnök ugyanis lényegében megfenyegette Magyarországot, hogy nem léphet vissza a Paks II. bővítési beruházásból. Vlagyimir Putyin egészen pontosan azt mondta, Oroszország kedvező feltételeket és fejlett technológiát biztosít a bővítéshez – ha a magyar partnert ennek ellenére arra kényszerítik, hogy utasítsa vissza az együttműködést, az káros hatásokkal járna Magyarország nemzeti érdekeire nézve, és hátrányosan befolyásolná a két ország kapcsolatát. Mindezt Szergej Kirijenkonak, a paksi bővítésre készülő orosz Roszatom vezérigazgatójának mondta, de az üzenet címzettje nyilvánvalóan a magyar vezetés volt.

Eközben az épp Prágában tárgyaló Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország tartja magát az Európai Uniónak az ukrajnai válsággal kapcsolatban kialakított közös álláspontjához Oroszországgal szemben. Azt is mondta, hogy Budapest mindig a közös európai döntések mellett volt és ez így is marad.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»