EP-választás – A Fidesz-KDNP nyerte a voksolást

A Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával megnyerte a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választást, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerint az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez. Az MSZP-t leszámítva minden párt sikerként értékelte a szereplését.

 
 

Részletes adatok a valasztas.hu oldalon.

A választáson a Jobbik 14,68 százalékkal a második, az MSZP 10,92 százalékkal a harmadik, a Demokratikus Koalíció 9,76 százalékkal a negyedik, az Együtt-PM 7,22 százalékkal az ötödik, az LMP 5,01 százalékkal a hatodik lett a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása alapján.

“Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban!” – értékelte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP győzelmét a kormánypártok eredményváró rendezvényén. Mint mondta, most megválasztott EP-képviselőik jelentik a magyarok előretolt helyőrségét, “ők lesznek azok, akik külföldön is a hazát védik”.

A kormányfő azután tartott beszédet – a mandátumot szerző kormánypárti EP-képviselőjelöltek gyűrűjében -, hogy kiderült: a Fidesz-KDNP megnyerte az EP-választást, az előzetes adatok szerint 12 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

A Jobbik az európai parlamenti választáson elérte célját, sikerrel teljesítette “tavaszi hadjáratát” – közölte Vona Gábor pártelnök. A Jobbik három mandátumot szerzett az EP-ben.

A pártelnök szavai szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erő, az MSZP pedig összeomlott. Véleménye szerint ennek a két változásnak egy irányba mutató következménye, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, a lehetséges váltópárt. Vona Gábor megjegyezte: ez óriási felelősség is.

Az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának – jelentette be az EP-választás előzetes eredményének ismeretében Mesterházy Attila pártelnök.

Sajtónyilatkozatában azt mondta, a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték. Az MSZP-nek az előzetes adatok szerint két képviselője lesz az EP-ben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt hangoztatta, hogy az eredmény – a két mandátum megszerzése – megerősítette a pártot abban, hogy folytassa “a nagyon határozott ellenzéki szerepet”.

Pártjának eredményváró rendezvényén azt mondta: olyan pártot teremtettek, amely azt határozta meg célként, hogy a legádázabb ellenfele lesz “az orbáni önkénynek”. “Ez a választás abban erősített meg bennünket, hogy nem kevesebb, hanem még több eltökéltség kell, és folytatni fogjuk ezt a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – jelentette ki.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője arról beszélt, hogy a szövetség elégedetten és büszkén fogadta az eredményt, az egy mandátumot. Kijelentette, a magyar politika legfiatalabb pártjaként jelentős eredményt sikerült elérniük: teljesítették a céljaikat, és megcáfolták azokat, akik megpróbálták elbizonytalanítani az értük szorítókat.

Hangsúlyozta, képviselőjük Európában mindig a magyar nemzet érdekeiért fog kiállni, ha lehet, akkor a kormánnyal, ha nem, akkor akár a kormánnyal szemben is.

Meszerics Tamás, az LMP listavezetője azt mondta: jelen állás szerint lesz zöldpárti magyar képviselő az EP-ben. Az LMP az előzetes adatok szerint egy mandátumot szerzett az EP-választáson.

Schiffer András, a párt társelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az LMP az országgyűlési választáson elért eredménye után egy újabb lépést tett abba az irányba, hogy a magyar politikában mérvadóvá váljon.

Az LMP 295 szavazattal “ugrotta meg” az EP-választáson a mandátumhoz jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, de a szavazatokból még hiányzik a külképviseleteken leadott mintegy hatezer voks. Ha az LMP a külképviseleti szavazatok miatt mégis “lecsúszna” a mandátumról, választási szakértők szerint az a Fidesz-KDNP-hez kerülne.