Erődemonstrációra érkezhet Putyin

Szovjet katonasírok megkoszorúzása – a VS.hu szerint egyelőre mindössze ennyi konkrétuma van Vlagyimir Putyin tervezett budapesti látogatásának túl azon, hogy az orosz elnök találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. A hírportál szerint ugyanakkor a vizit legfontosabb célja orosz részről az lesz, hogy az ország elleni szankciókat felülvizsgáló uniós csúcs előtt megmutassa: van olyan tagállam, amely szilárdan támogatja Putyint, és van olyan kormányfő, aki szívesen mutatkozik vele a nyilvánosság előtt.

 .

 .

 

Lapunk kedden írta meg, hogy Putyin márciusban Budapestre látogat majd, a hírt a nap végén meg is erősítette a kormányfő sajtósa, aki akkor csak annyit mondott, hogy “kellő időben részletes tájékoztatást adnak majd” az útról. Havasi Bertalan azóta ehhez annyit tett hozzá, az orosz államfő Orbán tavalyi moszkvai munkalátogatását fogja viszonozni, a pontos időpontról jelenleg is zajlik az egyeztetés.

Ugyanakkor a látogatás időzítése a VS.hu szerint sem véletlen: március 19-20-án tartják azt az uniós csúcsot, amelyen minden bizonnyal szóba kerül majd az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálata. A decemberben elfogadott legújabb határozat ugyanis úgy fogalmaz, hogy “tavasszal felülvizsgálják” a büntetőintézkedéseket az ukrajnai helyzet fényében. A VS.hu szerint az orosz fél azért lobbizik, hogy az Orbán-Putyin találkozó mindenképpen a csúcs előtt legyen, egy forrásuk még a februári vizitet sem zárta ki, sőt volt olyan is, aki már a konkrét napot, február 9-e hétfőt is tudni vélte, már csak azért is, mert – mint ahogy az egy héttel korábban érkező Angela Merkel német kancellárt, egyes civil csoportok Putyint is demonstrációval fogadják majd, s erre a dátumra hirdettek tüntetést.

A Merkel-vizittel kapcsolatban az MSZP azt várja, hogy a német kancellár február 2-i budapesti látogatásán félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktor miniszterelnöknek: nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében. Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti képviselője további elvárásként fogalmazta meg a kancellár felé, hogy az európai integráció iránt elkötelezett, annak jövőjéért kiemelten felelős politikusként a magyar nyilvánosság előtt is adjon hangot kritikus véleményének. Hozzátette: azt kérik Angela Merkeltől, hogy “a nyílt és objektív politizálás” jegyében találkozzon a magyar demokratikus ellenzék képviselőivel, mindenekelőtt az MSZP vezetőjével.

 

 Csak Szijjártót nem fogadják Amerikában?
Már új lengyel kollégájával is találkozott az Egyesült Államok külügyminisztere, miközben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert októberi washingtoni látogatása során csak helyettes államtitkári szinten fogadták. A szeptemberben hivatalba lépett lengyel Grzegorz Schetyna a harmadik külügyminiszter nyár óta, aki bemutatkozó látogatásra utazott John Kerry amerikai külügyminiszterhez. A két diplomáciai vezető közös sajtótájékoztatót is tartott, s fotók is készültek. Szijjártó esetében azonban mindez elmaradt, őt Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettes fogadta, ám vele sem készült közös fénykép.