Európa is nemet mond a bérunióra

Az ETUC arra szólította fel tagszervezeteit, ne vegyenek részt a Jobbik béruniós rendezvényein

 

Határozottan elutasítja az Európai Szakszervezeti Szövetség a Jobbik béruniós kezdeményezését, emellett a tagállami érdekképviseleteket tömörítő ernyőszervezet a párttól való teljes elhatárolódásra szólította tagjait – tudta meg a Magyar Idők. A szövetség főtitkára tudomásunk szerint nem is fogadta Vona Gábor Jobbik-elnököt.

Élesen bírálta a tagállami szakszervezeteket tömörítő Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) a Jobbikot, valamint a párthoz köthető béruniós kezdeményezést – tudta meg a Magyar Idők az ETUC tagjainak elküldött belső levelezéséből. A dokumentum szerint az európai ernyőszervezet arra szólítja fel tagjait, hogy határolódjanak el a ­béruniós kezdeményezéstől, mivel a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak tekintik, egyéb megmozdulásaik pedig szöges ellentétben állnak a szakszervezeti mozgalom jellegével, céljaival. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a radikálisan jobboldali pártok Európa-szerte a szakszervezeti tagokat célozzák meg annak érdekében, hogy nézeteik közelebb kerüljenek a munkavállalókhoz, ezzel párhuzamosan elutasítanak minden olyan értéket, amelyet a szakszervezeti mozgalmak képviselnek. Az ETUC emellett arra szólította fel tagszervezeteit, hogy ne vegyenek részt a Jobbik ­béruniós rendezvényein, s teljes mértékben határolódjanak el a párttól.

Orbán Viktor Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával

A levél előzménye, hogy a Jobbik bér­uniós kezdeményezéssel kapcsolatos múlt pénteki rendezvényére meghívta az Európai Szakszervezeti Szövetség tagjait is, a szervezet ugyanakkor világosan jelezte, a jövőben sem támogatja a tagokat, hogy a hasonló eseményeken részt vegyenek. Vélhetően azért időzítette a Jobbik erre az időpontra kampányeseményét, mert Magyarországra látogatott Luca Visentini, az ETUC főtitkára (képünkön ). Úgy tudjuk, a főtitkár mindössze Gyöngyösi Mártont, a béruniós aláírásgyűjtés kezdeményezőjét, a párt országgyűlési képviselőjét fogadta, Vona Gábor pártelnökkel viszont nem kívánt találkozni. Az egyeztetések a sajtó kizárásával folytak, információink szerint eredménytelenül.

Luca Visentini ugyanakkor tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel az európai szociális pillérről. A szociális jogok európai pillérét Jean-­Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte még 2015-ben. Az ebben megfogalmazott elvek is elutasítják a béruniót, az iránymutatás arra szólít, hogy minden tagállam határozzon meg olyan minimálbért, amely garantálja a munkavállalók szociális szükségleteinek kielégítését. A dokumentum azt is hangsúlyozza, hogy a bérpolitikát minden esetben a tagállamoknak kell kialakítaniuk, megőrizve a szociális partnerek – a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek – autonómiáját.