Ez lenne a megoldás a vasárnapi boltbezárás helyett?

A LIGA Szakszervezetek szerint komoly elbocsátásokkal, a munkájukat megőrzők számára komoly jövedelemcsökkenéssel, az államkincstár számára pedig komoly bevételkieséssel járna a kereskedelmi ágazatban bevezetendő kötelező vasárnapi zárva tartás. A LIGA közleménye szerint így sem a munkavállalók érdekeit, sem a vállalkozások érdekeit, sem a nemzetgazdaság érdekeit, sem pedig a vásárlók érdekeit nem szolgálná. A szervezet javaslatokat is megfogalmaz.

 


Elutasítják

Könnyű matematikai feladvány, hogy ha egy üzemben az eddigi hét nap helyett csak hat napon át kell munkát végezni, akkor ez a szükséges munkaerő csökkentését teszi lehetővé – mutat rá közleményében a szabad vasárnappal kapcsolatos egyik legfontosabb ellenérvre a LIGA.

Ha a boltokat a rendelkezésére álló két napból az egyiken kötelezően bezáratjuk, akkor egyrészt elviselhetetlen tömeg alakul ki a már így is jellemzően túltömött boltokban szombaton, másrészt szükségszerűen lecsökken a megvásárolt áruk mennyisége, magyarán csökken a pénz- és áruforgalom, csökken az adóbevétel, lassul a gazdaság – teszik hozzá.

Hangsúlyozzák: senki nem járna tehát jól. Se a munkavállalók, se a vállalkozók, se az állam. Sem pedig a lakosság.

A pihenőnap fontosságát hangsúlyozandó intézkedés bevezetésekor pedig teljesen elfogadhatatlan diszkrimináció a kereskedelmi egység alapterülete alapján meghatározni, hogy valaki munkára fogható avagy sem. A családi vállalkozás munkavállalója számára miért ne lenne ugyanolyan fontos a vasárnapi pihenőnap, mint a nagyvállalkozás munkavállalója számára? – teszik fel a kérdést.

A javaslatok

Ha az emberek vasárnap vásárolni akarnak – vagy csak akkor tudnak – akkor a kereskedelmi egységeknek vasárnap is nyitva kell tartaniuk. Az ebből keletkező profitból viszont arányosan kell visszajuttatni azoknak, akik ezt a vállalkozás számára lehetővé teszik, így tehát a munkavállalóknak – javasolják.

Emellett azt is javasolják, hogy a kormány ne vezesse be a vasárnapi kötelező zárvatartást, hanem szigorítsa a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás szabályait, növelje költségeit.

Amennyiben a kereskedelmi törvény a jelenlegi 50%-ról 200%-ra növelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre növelné a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére sarkallná a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana az ágazat munkavállalóinak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extra profitból a munkavállalóknak – folytatják.

A LIGA szerint biztosítani kell a munkavállalóknak a munkavégzés megtagadásának lehetőségét. A LIGA Szakszervezetek javaslata szerint a munkavállalónak bizonyos időközönként nyilatkoznia kellene, hogy önként vállalja-e a vasárnapi munkavégzést.