Ezért nem lesz 9 százalékos az szja-kulcs jövőre?

Hiába az ezermilliárdos többletbevétel adóoldalon, mégis gondban van a kormány a jövő évi büdzsé összeállításával. Az index által megszerzett előterjesztésből kiderül, hogy az egyenlegjavító egyszeri tételek kifutásával lyuk keletkezik a költségvetésen, emiatt pedig veszélybe kerül az uniós kötelezettségvállalásunk teljesítése is. Ha a dokumentum tényleg a kormány álláspontját tükrözi, arra is választ kapunk, hogy az ígéretek ellenére miért nem vezetik be 2018-ban az egyszámjegyű szja-t.

A mai állás szerint akár 3 százalék is lehet a költségvetés hiánya a következő évben, vagyis már súrolnánk a maasrticht-i kritériumokban lefektetett hiányplafont. Pedig 1109 milliárd forint többletbevétele származik az államnak a gazdaság felpörgéséből, a bérek emelkedéséből az ideihez képest.

Akkor hol a hiba? Az index erre azt a választ találta a tervezetben, hogy kifut a növekedési adóhitel, sok pénzt vihet el továbbá az alacsony áfakulcsú termékek körének bővítése, valamint az állami intézmények is mind többlettámogatásért kuncsorognak.

Közben pénzt kellene találni a fiataloknak nyújtandó kedvezményekre, a köztisztviselői életpályamodellre, a honvédség fejlesztésére is.

Mindezek eredményeképpen ahhoz, hogy legalább az idénre tervezett 2,4 százalékos hiány fölé ne menjünk jövőre, 248 miliárd forintot kellene még találni a büdzsében.

Az unió felé azonban ennél is alacsonyabb deficitet vállaltunk 2018-ra, ám az 1,8 százalékhoz már 484 milliárdot kellene kiásni valahonnan.

Ráadásul az Orbán-kormány feszes költségvetési gazdálkodása azon kevés intézkedés közé tartozik, amelyet senki nem vitat el.

Ha ez csorbát szenved, az újabb frontot nyitna Brüsszellel szemben.

Mit lehet tenni? A kormánynak készült javaslatcsomag szerint például 15 százalékkal vissza lehetne fogni a központi beruházásokat, fel lehet pörgetni a privatizációt (az erdővagyon értékesítését említik meg a csomagban), el lehet vonni némi pénzt a tárcáktól, és radikálisan mérsékelni lehetne a költségvetési tartalékot is.

Mindezeken túl még egy fontos következménye van a költségvetési leltár elkészítésének: az ígéretek ellenére nem lesz jövőre egyszámjegyű a jelenleg 15 százalékos szja, amint azt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a kormányinfón. Ez önmagában mintegy 500-600 milliárd forintot vinne el a büdzséből, ennyi mozgástér pedig a jelek szerint egyáltalán nincs.

Az NGM lapunkhoz eljuttatott közleményében tévesnek és valótlannak nevezi az Indexen megjelent információkat, ami nem tekinthető a kormány álláspontjának. “A következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak. A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz” – áll a közleményben.