Ezrek tüntettek a kormány ellen

Kedden este újra tüntettek a fővárosban: a „Nincs hová hátrálnunk!” jelige alatt a kormányzati korrupció, a hazugságok, a megszorítások, a NAV-botrány miatt demonstráltak. A megmozdulást a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok közösen szervezte.

 .

 .

»A tüntetésen készült képeket itt tekintheti meg«

 

22:02 – Az Origo helyszíni tudósítója 14 tüntetőt számolt össze a Parlament lépcsőjénél, a többiek már a téren lézengenek, és integetnek a kameráknak. 

21:41 – Kiszorítják a rendőrök a tüntetőket, miközben egy megafonból az szól: “Felszólítjuk a kormányt, hogy a tevékenységét azonnal szüntesse be és hagyja el a helyszínt Azerbajdzsán felé”. 

21:38 – Az Origo helyszínen tartózkodó fotóriporterét is telibe találta a könnygáz, ezért jelenleg nem is tud dolgozni – számolt be a portál.

21:32 – Megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat. Az egyik egyenruhás paprika sprayt fújt a tüntetők felé, amely az ATV tudósítója szerint operatőr kollégáját találta el. 

21:30 – Tojással, műanyagpalackokkal és naranccsal dobálják a rendőröket a tüntetők. Volt olyan egyenruhás, akit le is locsoltak – számolt be az Origo tudósítója.

21:21 – Egy fiatal lány felmászott a Parlamentet őrző egyik kőoroszlánra és egy uniós zászlót lenget. 

21:14 – Újabb rendőri egységek érkeztek a Parlamenthez, legalább száz egyenruhás őrzi az épületet. Néhány tüntető a lépcsőnél farkasszemet néz velük – számol be az Origo tudósítása

21:12 – A szervezők megköszönték a részvételt, valamint azt a rengeteg pénzadományt és ajándékot, amit a tüntetők hoztak a rászorulóknak. “Szép volt, fiúk” – skandálja a tömeg. Hivatalosan vége a tüntetésnek, mindenkit arra kértek, hogy békésen hagyja el a teret. 

21:09 – A Kossuth tér mögötti egyik utcában rengeteg rendőrfurgon sorakozik, az egyenruhások gyakorlóba öltöznek, és csapatonként megindulnak a Parlament felé – jelentette az atv.hu helyszínen tartózkodó munkatársa.

21:00 – Marek Bertram, egyetemi hallgató szerint választási csalás történt. Kilenc hónapja nincs fejlemény azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amit az ajánlóívekkel kapcsolatban tett. Polt Péter ölbe tett kézzel nézi végig, hogyan lopják szét az országot – tette hozzá. Élesen bírálta a jelenlegi ellenzéket, amely asszisztál az áldemokráciához, és követelte, hogy vonuljanak ki a parlamentből. „Nincs hova hátrálnunk” – zárta beszédét Marek Bertram.

20:49 – Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője lép a színpadra.A lelkész szerint nem sok minden ad okot ünneplésre ma Magyarországon. Több ezer gyermek éhezik és fázik – emeli ki. 

20:45  Krasznahorkai Emma, a Nem némulunk el csoport vezetőjének az egész rendszerből, a kormányból és az ellenzékből is elege van. Önszerveződő csoportokat alakítanak, amelyek egyenrangúak egymással és nincs központi vezérkaruk. Elegünk van és bátrak vagyunk, lesz itt még forradalom – mondta a szónok.

20:42 – Néhányan megpróbálnak bejutni a Parlament épületébe, az egyik szervező felszólítja őket, hogy ne tegyék.

20:40 – “Miniszterelnök úr, ezt elszúrtad, nem kicsit, nagyon. Legyen férfi, álljon ki elénk, mi meghallgatjuk érveit, de legyen nyitott a ráció, a szakma és a társadalom hangját illetően is – üzent Orbán Viktornak a PDSZ elnöke, aki szerint elkerülheteten lesz a legerősebb nyomásgyakorló eszköz, a sztrájk.

20:38 – Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a színpadon. “Nekünk is megkerülhetetlen a felelősségünk, mert elhittük, hogy tekintélyünk lesz attól, hogy törvénybe foglalják, hogy minket tisztelni kell. Azt gondoltuk, hogy a kormány szava úri becsületszó” – ismerte el. 

20:32 – Az egyik szervező arra szólította föl a jelenlévőket, hogy ne támadjanak a rendőrökre, és a rendezvény után is békésen távozzanak.

20.25 – “Roma vagyok és szegregált osztályba jártam” – kezdi Varga Attila, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője. “Ma Magyarországon ebben a pillanatban is 30 ezer roma kisdiák tanul elkülönítve. De ez nagy baj, mert az elkülönítés újratermeli a nyomort és a munkanélküliséget” – mondta. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek azt üzente: ne felzárkóztatni akarjon, hanem adjon lehetőséget arra, hogy minőségi tudáshoz juthassanak a romák is. “Ne akarjon minket a gettókban örökre szegénységre kárhoztatni, mert a szegregáció ide vezet. Közös ország, közös iskola” – zárta beszédét.

20:19 – Elnézést kért a hosszú várakozásért a tüntetés egyik szervezője. “Ennek fő oka, hogy annyira szegények vagyunk, hogy nem tudtunk két színpadot építeni, át kellett pakolni a hangtechnikát” – mondta.

20:10 – Az Origo tudósítója szerint kissé kicsúszott az irányítás a szervezők kezéből. Az Alkotmány utcai színpad környékén csak a tömeg harmada van, a többiek irányítás nélkül várakoznak a Kossuth téren. 

20:02 – A harmadik rendőrsorfal is felállt a parlament lépcsőjénél.

19:53  Egy férfi hangos beszélőn végtelenített szalagon a következő szöveget játsza le: „Felszólítjuk a kormányt, hogy a tevékenységét fejezze be, és az országot Azerbajdzsán irányába hagyja el!” 

19:49  Tudósítónknak egy idős hölgy arról számolt be, hogy még ugyan idén is, mindháromszor a Fideszre szavazott, de most az csapta ki nála a biztosítékot, hogy a képviselők maguknak ingyenessé tennék a körgyűrű használatát. Immár „soha, semmilyen körülmények között” nem szavaz a Fideszre, mondta. Egy korábban bányász idősebb férfi arról számolt be kollégánknak, hogy azért jött ki, mert a kormány elvette a rokkantnyugdíját, és volt kollégája, aki öngyilkos is lett emiatt. 

19:48 –  Helyszínen lévő munkatársunk szerint nem is nagy a rendőri készültség a tömeg méretéhez képest; a létszámot az első internetadós tüntetéséhez tudta hasonlítani, több tízezren lehetnek. Azt mondta: még a József nádor téren volt a tömeg vége, amikor az eleje megérkezett a NAV Széchenyi utcai székházához. Rengeteg a fiatal, külföldiek is egyaránt: tudósítónk angolul és ukránul beszélő emberekkel is találkozott.

19:45 – A tömeg elindult a Kossuth tér felé.

19:33 – Haza szeretnék jönni, mert szeretem a hazámat! – mondja Cseh Katka, emigráns orvos, a Népharag csoport tagja. Egy következmények nélküli országba nem lehet hazajönni. Szerinte a NAV nem tudja a normális működés feltételeit megteremteni, hiszen folyamatosan változnak a jogszabályok. A vasárnapi zárvatartás miatt több tízezer ember munkája van veszélyben. Cseh Katka szerint a tisztességes megélhetés legfőbb akadálya a korrupció. Vida Ildikó még mindig sunnyog, és továbbra sem mondott le. Nélkülük nem vesztett volna két hónap alatt 800 ezer szavazót a Fideszt. Január 2-án újabb demonstrációt szerveznek az Operaház elé.

19:25 – Megálltak a NAV-székház előtt a tüntetők, hogy bevárják a tömeg végét. Addig azt kiabálják: “Aki korrupt, mondjon le!” 

19:19 – A tömeg eleje már elvonult az adóhatóság épülete előtt.

19:10 – A tömeg a Lánchídnál jár,  az “Orbán takarodj” és a “Viktátor” mellett a “Pintér takarodj” szlogen is megjelent.

19:02 – Vége a József Nádor téri beszédeknek. A tömeg rendőri felvezetéssel először a NAV Széchenyi utcai székházához, onnan pedig a Kossuth térre vonul. Az Origo tudósítója szerint a hátsó sorokban igazi piknikhangulat alakult ki, a tüntetők söröznek, forralt bort isznak és cigarettáznak a nem túl hideg időben. 

18:58  “Lakhatást,demokráciát, jogállamot!” – zárja szavait A Város Mindenkié szónoka.

18.50 – Jónás Amália, A Város Mindenkié szónoka következik, aki 20 évvel ezelőtt vált hajléktalanná. Elvették tőle három gyerekét, mert az utcára kerültek. Hangsúlyozza: az állami gondozott gyerekek a szeretet nem kaphatják meg, ez egész életükben elkíséri őket. Miért elsősorban a gyermekek bűnhődnek a szegénységért? – tette föl a kérdést.

Vajon mit kérne egy hajléktalan a Jézuskától? – tette föl a kérdést Jónás, mire valaki jól érthetően közbekiáltotta: stadiont.

18:45 – Technikai szünetet rendeltek el a tüntetésen, amíg a szervezők bejelentették, hogy nagyok sok karácsonyi ajándékot hoztak a demonstrálók. A csomagokat a József Attila utcánál parkoló lila autónál lehet leadni – írja az Origo.

18:37 – Következő szónok Szalai József, a Rosta Rokkant Mozgalom vezetője, aki a mélyszegénységben élők jogairól beszélt. Véleménye szerint a legelesettebb rétegért is tüntetni kell, „minden magyar felelős, minden magyarért.” Felszólított mindenkit, hogy követeljék az emberi jogaikat. Elképzelhetetlen nyomorban az ország, vezetői pedig közben hűbéreket osztanak. „Mutyi, mutyi hátán.” Új rendszerváltásra van szükség – hangsúlyozta. 

18:33 – Rossz a hangosítás az Origo tudósítója szerint, a a József Attila utcánál állók szinte semmit nem hallanak a beszédekből.

18:30 – Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka szerint az egyetemi oktatóknak nem lesz beleszólása az adott intézmény működésébe. A jövőben a kormány igényei szerint lehet majd csak kutatni. Aki eljut az egyetemre, annak majd Orbán Viktor fogja a kezét a szakválasztásnál. Új magyar köztársaság létrehozását nevezte az egyik legfőbb célnak.

18:25 – A miniszterelnököt parodizáló videót mutatnak a résztvevőknek.

18:22 – Erős a rendőri készültség a demonstráció környékén.

18:15 – Felszólal: Gács Anna (oktatási hálózatok közös szónoka); Szalai József (Rosta Rokkant Mozgalom); Györkös Ágnes (civil); Kiss Csaba (Rehab Critical Mass); Jónás Amália (A Város Mindenkié); Cseh Katka (Népharag csoport); Krasznahorkai Emma (Nem Némulunk El csoport); Szilvási István (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány); Mendrey László (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete); Marek Bertram (hallgató); Iványi Gábor

18:08 – Egyre többen gyülekeznek a tüntetés helyszínén, becslések szerint körülbelül 1500-an lehetnek a József Nádor téren, de folyamatosan érkeznek a demonstrálók. 

18:00 Tízfős, provokátorokból álló csoport jelent meg a József nádor téren – jelezte a helyszínről az Origo tudósítója. Egy árpádsávos és két uniós zászló van náluk, mindkettőn a “NEM” szó szerepel. A többi demonstráló azt kiabálja nekik, “nácik haza”, miközben a  rendőrök elkezdték őket kivezetni a tömegből. 

A “Nincs hova hátrálnunk!” címet viselő tüntetést ismét a netadó elleni megmozdulások kiindulópontjára, a József Nádor térre szervezték, ahonnan a a demonstrálók a Szalay utcába vonulnak majd.

A tervezett felszólalók között van A Város Mindenkié csoport, az oktatási hálózatok, a Rosta Rokkant Mozgalom, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egy-egy képviselője, és Orbán Viktort is várják, noha aligha teszi tiszteletét. A szervezők kérik, aki teheti, egy doboznyi játékot vigyen a helyszínre, hogy karácsony előtt átadhassák a rászorulóknak. Budapest mellett 20 másik városban is tiltakoznak a kormány intézkedései ellen.