Ezt lépi a Spar a vasárnapi zárva tartás ellen

Franchise-hálózatának bővítésében látja a “csodafegyvert” a Spar: az áruházlánc friss tájékoztatása szerint új üzleteket is nyitnak, és csaknem 70 dolgozójuk jelentkezett, hogy átvenne egy, már működő üzletegységet a partnerprogram keretében. Nincsenek könnyű helyzetben, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból például 325 millió helyett 9 milliárdot kell befizetniük.

 
 


Kimondva-kimondatlanul a vasárnapi zárva tartás és az áruházláncokat érintő megszorítások ellen veszi fel a harcot új, szerdán bejelentett lépéseivel a Spar. Az üzletlánc elsősorban franchise üzletek nyitásában gondolkozik. Jelenleg 24 ilyen franchise-partnerük van, az ígéretek szerint jelentősen növekedni fog ez a szám 2015-ben, előkészítő tárgyalások folynak a jelentkezőkkel.

Elfogadták! Befellegzett a vasárnapi vásárlásnak – KATTINTS!

Az érdeklődést jól mutatja, hogy a vállalaton belül 70 dolgozó jelentkezett, hogy ők is átvennének vállalkozóként egy-egy ilyen egységet. A jelentkezők és az üzletek alkalmasságának vizsgálata hamarosan megkezdődik.

Ha a franchise-partner boltja megfelel a törvényi feltételeknek, és hajlandó nyitva tartani vasárnap, akkor az áruházlánc ezt támogatja.

A jelenlegi OMV-kutakon működő Express-üzletek mellett újak nyitását is tervezik (a tegnap elfogadott törvény szerint a benzinkutaknak sem kell bezárniuk vasárnap).

De lesznek-e elbocsátások?

Heiszler Gabriella cégvezető az áruházlánc szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az idei évben 55 millió eurót tudtak beruházásokra fordítani, ezekkel (is) 800 munkahelyet teremtettek Magyarországon.

Az áruházláncokat érintő megszorítások miatt biztosan kevesebb beruházási keretük lesz 2015-re – 25 millió euró -, de például a saját húsüzemüket a nehéz körülmények ellenére tovább fejlesztik.

A Spar számításai szerint nagyságrendileg 800 munkahely nem jön létre jövőre a beruházások elmaradása miatt, április-május körül kiderül az is, lesznek-e elbocsátások a vasárnapi zárva tartás miatt.

A költségstruktúrához is hozzányúlnak, kevesebbet költenek például marketingre, megpróbálják lejjebb vinni az áruházak bérleti díjait. Azt azonban erősen érzik, hogy a kereslet eltolódott az olcsóbb, az akciós termékek irányába.

Vasárnapi boltzár: itt az Aldi üzenete a dolgozóknak – KATTINTS!

A vasárnapi zárva tartásról a Spar vezetői elmondták: a tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban a városokban és a fiatalabb vásárlók számára fontos a vasárnapi vásárlás lehetősége. Az üzletlánc dolgozóinak jelentős része egyébként támogatja a vasárnapi munkavégzést, a forgalom 8 százalékát realizálják vasárnaponként.

Egyelőre azonban nem tervezik az online vásárlás bevezetését.

 

   325 millió helyett 9 milliárd

A Spar 2013-ban 26 milliárd forint adót fizetett be. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj eddig 325 millió forint kiadást jelentett, ami jövőre 9 milliárd forintra emelkedik!