Felavatták az új Szuezi-csatornát – hírek röviden

Péntektől harmadfokúra emeli és keddig meghosszabbítja a hőségriadót az ÁNTSZ. Aláírhatja a 3-as metróvonal szerelvényeinek felújításáról szóló szerződést a BKV.

 
 

Péntektől harmadfokúra emeli és keddig meghosszabbítja a hőségriadót az ÁNTSZ. A fővárosban folyamatosan locsolják az utakat, hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren és a fővárosi főpályaudvarokon, több strand meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket. Az Elmű-Émász a rendkívüli melegben sem áll le a karbantartási munkákkal, csak rövidebb ideig kapcsolják ki az áramot. A hétvégére felfüggesztették a kamionstopot is, így a teherautók szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül közlekedhetnek a közutakon.

Előrébb hozzák a családtámogatási ellátások kifizetését – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a szeptemberi családi pótlék, gyed, gyes és gyermeknevelési támogatás augusztus 27-éig érkezik meg minden érintett számlájára, vagy postai értesítőt kapnak róla. A következő kifizetés a szokásos menetrend szerint, október elején várható.

Szeptemberben kapnak először alapbérhez igazított bérkiegészítést az egészségügyi dolgozók a július 1. óta végzett túlmunkáért. Erről az ágazatért felelős államtitkárság, a Magyar Államkincstár és a szakmai szervezetek állapodtak meg. A szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb.

Módosítaná a szociális ágazat sztrájkfeltételeit az elégséges szolgáltatások körében a területért felelős államtitkárság. A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint több alapjog érvényesülését is veszélyezteti, ha a bíróság nem módosít a kötelezően biztosítandó elégséges szolgáltatások körén. Nyitrai Imre azután mondta ezt, hogy a Napi Gazdaság információi szerint a Kúriához fordul a kormány, miután a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében mondta ki: a bölcsődék és a hajléktalan-melegedők nem az alapszolgáltatás részei, így sztrájk esetén ezeket is be lehet zárni.

Július végén 70,8 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, az első héthavi deficit pedig 894,1 milliárd forintot tett ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az első hét hónapban a központi költségvetés 953,7 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,9 milliárd forintot meghaladó többlettel zártak.

Jövőre és 2017-ben évente mintegy 18 milliárd forintot szánnak a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltására – közölte a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László szerint ezzel jelentős megtakarítások érhetőek el az intézmények üzemeltetésében. A közelmúltban bejelentett átalakítások célja, hogy az új szerkezetben az intézmények szakmai és költséghatékonysági szempontból egyaránt jobban működjenek.

A legmagasabb szintű légvédelmi riasztást rendelte el egy civil gép miatt a honvédség légvédelmi szolgálata. A tájékoztatás szerint egy brit utasszállító úgy haladt át a cseh és a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba a légi irányítással. A vadászgépek – az ilyenkor szokásos előírásoknak megfelelően – a déli országhatárig kísérték az utasszállítót, amely a repülési tervének megfelelő útvonalon kilépett a magyar légtérből.

Aláírhatja a 3-as metróvonal szerelvényeinek felújításáról szóló szerződést a BKV. A Közbeszerzési Döntőbizottság egy nap alatt engedélyezte, hogy megkössék a szerződést a győztes orosz Metrovagonmash-sal. Korábban a pályázatból utolsó körben kizárt észt vállalat támadta meg a tender eredményét. Az egyetlen érvényes ajánlatot adó orosz cég átszámítva 69 milliárd forintért végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év lesz.

Az LMP szerint a BKV is elismerte, hogy életveszélyes a hármas metró. Az ellenzéki párt ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy a közlekedési társaság csak akkor hajlandó ezt belátni, amikor így próbálja meggyőzni a Közbeszerzési Döntőbizottságot a tender minél gyorsabb elbírálásáról. Az Együtt szerint a Döntőbizottság azért engedélyezte a szerződés megkötését az orosz Metrowagonmash-sal, mert a BKV egy levélben lényegében megzsarolta a szervezetet. A Főpolgármesteri Hivatal szerint úgy tűnik, mint ha valakinek érdekében állna a felújítás meghiúsítása.

Áthaladt az első hajó az új Szuezi-csatornán, ezzel megkezdődött a mesterséges vízi út megnyitója. A jacht fedélzetén volt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. Az ünnepségre 50 országból érkezett küldöttség. Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. Az eredetileg 3 évre tervezett, de mindössze egy év alatt elvégzett munkálatokban az 1869-ben épült mesterséges vízi úttal párhuzamosan egy 35 kilométer hosszú új medret ástak, valamint a régi csatornát egy 37 kilométeres szakaszon kiszélesítették.

A 70 évvel ezelőtti atomtámadás évfordulójáról emlékeztek meg Hirosimában. 1945. augusztus 6-án ekkor dobtak atombombát egy amerikai bombázó fedélzetéről Hirosimára. A 70. évforduló alkalmából több mint 40 ezer ember gyűlt össze a város békeparkjában, nem messze a robbanás epicentrumától. A japán miniszterelnök, és mintegy száz ország képviseltette magát.