Feleződött Erzsébet-utalványok?

Karácsonyi ajándék

Nem tudni ki a felelős azért, hogy több nyugdíjasnak csak 5 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kézbesítettek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nem tud ilyen esetről. A Fidesz pedig „kárpótlást” ígért az esetleges hibákért, a miként kérdéses – olvasható a Népszavában.

Nem minden nyugdíjashoz érkezett meg maradéktalanul Orbán Viktor „karácsonyi ajándéka”. Többen jelezték ugyanis, hogy a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány helyett csupán 5 ezer volt a borítékban a kormányfő levele mellett. Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, illetve a Magyar Postát, hogy tudnak-e a dologról, ki hibázott, s hogyan tervezik orvosolni a problémát. A postától csak azt a közleményt kaptuk meg, amelyben bejelentették, megegyeztek a kézbesítésről.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közölte, nem tudnak olyan esetről, hogy bárki kevesebb utalványt kapott volna, de amennyiben a nyugdíjasok problémát észlelnek, az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság (ONYF) ügyfélszolgálata áll rendelkezésre. „Az Erzsébet-utalványt forgalmazó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. tájékoztatása szerint nem lehetséges, hogy páratlan számmal kezdődő utalvány legyen a borítékban, hiszen szelvényenként kettő utalvány van” – tették hozzá.

A Magyar Nemzet azt kérdezte a Kabinetirodától, ki döntött a címletekről, ki ellenőrzi azt, hogy mi kerül a nyugdíjasoknak szánt borítékba, illetve hova fordulhatnak azok, akik valóban kevesebbet kaptak, de ezekre nem érkezett válasz. Nekik azt írták, a „kormány a postától azt a tájékoztatást kapta, hogy az utalványok kézbesítése zavartalan, így minden nyugdíjas számíthat arra, hogy december 31-ig megkapja a küldeményeket”. Halász János egy sajtótájékoztatón azt elismerte, hogy van, aki kevesebbet kapott, „ez hiba, amit orvosolni fogunk”. A mikéntekre azonban a Fidesz szóvivője nem tért ki.

Remélhetőleg maradéktalanul megkapják 25 ezres karácsonyi utalványaikat a járási- és kormányhivatalnokok. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban a 24.hu-val közölte: minden évben adnak utalványt. A tárca húsvétkor is ajándékozott, szintén 25 ezret kaptak a hivatalnokok, összesen 27438-an. Ez 700 millió forintba került, így a karácsonyi prémium is ennyit vihet el. Emellett Komárom-Esztergom megyében az utalvány mellé a 444 szerint egy 12 ezres jutalom is jár a dolgozóknak. Ezt eredetileg azért kapták volna, mert nekik kellett volna kivinni a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványaikat – erről végül letett a kabinet, de a jutalom attól még megmaradt.

Lázár tárcájánál egyébként bőkezű volt a Jézuska, minden dolgozó 14 és 18 év közötti gyermeke 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap, a kisebbeknek könyv és csokoládé jut. Mindez összesen több mint 43 millióba kerül.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Jézuskája szerényebb volt, ők nem osztanak juttatásokat, vagy ajándékot dolgozóik gyermekeinek. Seszták Miklós tárcája a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a felügyelete alá tartozó gazdasági társaságok, intézmények bevonásával gyűjtött adományt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a dolgozók gyermekei egy 1270 forint értékű mikuláscsomagot kaptak. A Belügyminisztérium pedig kérdésünkre közölte, vendégül látja és megajándékozza a hat vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos munkatársait, valamint a szolgálatteljesítés során elhunytak árváit és özvegyeit. A karácsonyi ünnepségre 250 főt vár a tárca. Az ajándékok összesen 2,7 millió forintba kerülnek.

A többi tárca egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Forrás: Népszava