„Felfújt kommunikációs lufi” a nemzeti konzultáció

„Nem lehet összekötni a nemzeti konzultációval az Európai Bizottság (EB) javaslatát több pont alapján sem” – nyilatkozta lapunknak Gyulai Gábor. A Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője szerint mivel az EB javaslata egyelőre csupán egy terv, még rendkívül sok tárgyalásra lesz szükség ahhoz, hogy valósággá váljon.

 

„Ha valamilyen csoda folytán, mindenféle módosítás nélkül az Európai Tanács az Európai Parlamenttel együtt rövid időn belül el is fogadná a javaslatot, úgy is legkorábban jövőre valósulhat meg a kvóta-rendszer” – mondta Gyulai.

A második szempont, amely elhatárolja a nemzeti konzultációt és a kormány menekültellenes politikáját a kvóta-kérdéstől Gyulai szerint az, hogy amennyiben a mostani trendek nem változnak, Magyarország – materiális szempontból – még mindig jól járna, hiszen az unió jelentős anyagi támogatása mellett lényegesen kevesebb menekülttel kellene számolni, mint ahány migráns jelenleg érkezik országunkba. Arra a kérdésünkre, hogy ebből a szempontból okafogyottá válhat-e maga a nemzeti konzultáció, a szakértő azt válaszolta, hogy a nemzeti konzultáció puszta „felfújt kommunikációs lufi”, …

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»