Feljelentést tesz a CÖF az amerikai kitiltási ügyben

Feljelentést tesz a Civil Összefogás Fórum az amerikai kitiltási ügyben ismeretlen tettes ellen. A CÖF szerint a magyar törvények szerint büntetendő, hogy az amerikaiaknak állítólag tudomására jutott egy korrupciós ügy, de arról nem tesznek hivatalos bejelentést.

 

Az amerikai nagykövetség budapesti vezetője október közepén beszélt először magyar korrupciós ügyekről az amerikai kitiltások kapcsán. André Goodfriend azt mondta: 6 magánszemélyt tiltottak ki az Egyesült Államokból, mert korrupcióba keveredtek. De neveket nem mondott és bizonyítékokat sem mutatott eddig.

A külügyminisztérium viszont most kapott egy dokumentumot a nagykövetség egyik diplomatájától. A külügyi államtitkár szerint viszont ez csak egy pecsét nélküli fecni. Magyar Levente azt mondta: ezzel továbbra sincs hiteles bizonyíték a kormány kezében.

A magyar kormány tagjai, például Szijjártó Péter külügyminiszter is többször kérte: az Egyesült Államok mutasson bizonyítékokat, ami alapján elkezdhetnék a vizsgálatokat az állítólagos korrupciós ügyekben.

Tudósoktól, a civil szférától és kormánytagoktól értesült Amerika a korrupciós ügyekről. Ezt mondta korábban André Goodfriend, és azt is, hogy vannak bizonyítékaik. De arra hivatkozott: nem hozhatják nyilvánosságra, például a személyiségi jogok védelme miatt sem.

A legfőbb ügyészség most levelet írt a nagykövetségnek, amelyben André Goodfriendtől kérnek információkat.

Az ügyészség szerint a NAV elnökének a kitiltása már nyilvános, így vele szemben a személyiségi jogsérelem nem áll fenn. Az ügyészség ezért konkrét adatokat kér, hogy kiderüljön: milyen bűncselekmények miatt állapították meg a beutazási korlátozásokat.

A Civil Összefogás Fórum úgy látja: az Egyesült Államok diplomatái megsértik a magyar törvényeket. Szóvivőjük azt mondta: nemcsak a korrupciót bünteti a BTK, hanem azt is, ha valaki tud korrupcióról, de nem tesz feljelentést. Ifj. Lomnici Zoltán szerint az amerikai nagykövetségnél többen is tudhatnak ilyen ügyekről, de elmulasztottak feljelentést tenni.

„Mi a nagykövetség eljárását tarjuk aggályosnak. A nagykövetség részéről bármely hivatalos vagy külföldi hivatalos személy ezt a kötelezettségét elmulasztotta, akkor azt szeretnénk, hogy a magyar nyomozóhatóság ezt kivizsgálja” – mondta Ifj. Lomnici Zoltán.
Közösségi oldalán reagált az amerikai ügyvivő. André Goodfriend a Bécsi Egyezményre hivatkozott. Ez alapján ugyanis “a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntetőn joghatósága alól”.

A CÖF erre úgy reagált: ezen az alapon bármely diplomata akár embert is ölhetne nyugodtan, a büntetőjogi mentesség égisze alatt. A CÖF szerint ugyanakkor erkölcsileg is kifogásolható, hogy az ügyvivő rögtön a diplomáciai sáncok mögé bújik.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke csütörtök este az M1 Az Este című műsorában kijelentette: feljelentést tesznek.

Csizmadia László azt mondta, 1956 óta kialakult egy erkölcsi deficit Amerikával szemben, és „hiába vagyunk szövetségesek, ez a mostani helyzet ismét egy erkölcsi deficitet hoz”. Szerinte fel kellene tárni a bizonyítékokat. Hozzátette: azért valakit leváltani nem lehet, mert valaki azt mondta rá, hogy korrupt. Mint mondta, Horváth András által leadott zöld dosszié vizsgálat alatt áll, ebben ő – úgy tudni – , nem gyanúsította meg a NAV elnökét.

Magyarország egyik legfontosabb testületét próbálják gyanúsítani kívülről amely, ha elveszíti a bizalmat, az komoly problémákat jelent. Ha a NAV sározódik, akkor sározódik a kormány is – jelentette ki Csizmadia László.  Ha nincs feljelentés, nincs mit vizsgálni az elnök szerint, aki hozzáfűzte azt is, hogy „nem megoldás, hogy valaki a diplomáciai védettség sánca mögül méregpoharat nyújt a magyar állampolgároknak”.

A CÖF elnöke elmondta: azért nem lesz Békemenet, mivel az egy fontos, jól meggondolt érdekek alapján tud elindulni, általában akkor, ha külföldről érkeznek a szuverenitásunk ellen, most azonban szerinte nem kell átvenni a kormánytól azt a megoldást, hogy diplomáciai úton meg tudják oldani a nézeteltéréseket.

A CÖF elnöke szerint elsősorban az államfőknek kellene rendezni az ügyet, de az amerikai elnöknek Orbán Viktorral kellene leülni megbeszélni a vitás kérdéseket.

„Az nem megoldás, hogy Móra Veronikát, az Ökotárs elnökét meghívja Obama elnök és együtt mosolyognak egy képen, ugyanakkor a 80 ezer magyar civil szervezet és 10 millió magyar állampolgár azt várja, hogy ettől a ronda rágalomtól megszabaduljon” – fogalmazott Csizmadia László.