Fidesz: az ország vezetése ismeri az egészségügy problémáit és a munkakörülmények javításáért dolgozik

Pártok-Fidesz

Budapest, 2015. május 12., kedd (MTI) – Az egészségügyi dolgozók biztosak lehetnek abban, hogy olyan vezetése van az országnak, amely ismeri a magyar egészségügy problémáit, és minden erejével azon van, hogy érezhetően javuljanak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei és anyagi megbecsülése – írta a nagyobbik kormánypárt kedden, az egészségügyi dolgozók demonstrációja előtt az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.

 .

 

    A Fidesz közleményében emlékeztetett arra, hogy az egészségügy volt az első, ahol a 2010-es kormányváltás után bérfejlesztést indítottak, amelyet minden évben bővítenek. Már 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték, és a béremelés jövőre is folytatódik – jelezték.


    Kitértek arra is, hogy a minden munkavállalót érintő személyi jövedelemadó csökkentésén és a kétgyermekesek családi adókedvezményének emelésén túl az egészségügyi dolgozóknál újabb közel 16 milliárd forintos béremelési programot hajtanak végre. Ennek köszönhetően 2016-ban is 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap béremelést. Továbbá emelkednek a készenléti, az ügyeleti és a túlóradíjak, kibővül a fiatal orvosok itthon tartását ösztönző rezidensprogram is. Az egészségügyi érdekképviseletekkel folyamatos az egyeztetés, konszenzus van a túlmunka és a túlórák gyorsabb elszámolásában is – sorolták.


    Az egészségügyi dolgozók állásának biztosításért és munkakörülményeinek javításáért folyamatosan dolgoznak, a kórházak adósságának rendezésével stabilizálják az intézmények és a munkavállalók helyzetét. A rendszerváltás óta legnagyobb – 500 milliárd forintos – fejlesztést indítottak az egészségügyben, ebből 170 milliárd forintot fordítanak új gépek, műszerek beszerzésére, modernizálták a mentésirányítást, új mentőállomásokat építenek, új mentőautókat vásároltak és több jut az ápolási eszközök beszerzésére is.  


    A 2002 és 2010 között kivéreztetett egészségügy talpra áll, és ez a kormány azt is bebizonyította, hogy képes megteremteni a közszféra béremelési programjaihoz szükséges gazdasági és pénzügyi feltételeket, mert ígérgetésre bárki képes, de teljesítményre kevesen – zárta állásfoglalását a nagyobbik kormánypárt.

bog bdó