Fidesz: több pénz marad a dolgozó családoknál

A kormánypárt szerint a jövő évi büdzsé támogatja a családalapítás előtt álló ifjú házasokat, és továbbra is kiemelten támogatja a gyermeket nevelő családokat.

 
A Fidesz szerint a jövő évi költségvetésnek köszönhetően több pénz marad a dolgozó családoknál.

Rogán Antal frakcióvezető, a kormánypárt vezérszónoka a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat általános vitájában szerdán az Országgyűlésben azt mondta, a jövő évi büdzsé támogatja a családalapítás előtt álló ifjú házasokat, és továbbra is kiemelten támogatja a gyermeket nevelő családokat.

Ez a költségvetés tovább folytatja azt a gyakorlatot, hogy munkához juttatja azokat az embereket, akik dolgozni szeretnének – tette hozzá Rogán Antal. Kijelentette, jövőre is marad a rezsicsökkentés és a gyermekek után járó adókedvezmények.

A kormánypárti politikus elmondta, át fogják tekinteni a segélyezés rendszerét, mert “véget kell vetni a segélyekkel való visszaélés időszakának Magyarországon”. Szerinte olyan segélyezési rendszer kell, amelyben a visszaélés lehetősége minimális, de az államnak mindenkiről gondoskodnia kell.

Rogán Antal elmondta, a Fidesz-frakció tud támogatni egy olyan új szociális támogatási rendszert, amelynek az a célja, hogy legyenek mindenkihez eljutó, alapvető segélyezési rendszerek, és minden munkaképeskorúnak legyen munkája vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatása. Az alapvető cél, hogy a segély helyett munka jegyében évről évre növeljék a közfoglalkoztatásban résztvevők számát, és évről évre csökkentsék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat kapók számát – fejtette ki.

Azt elismerte, hogy ma még a közfoglalkoztatás keretében sem tudnak mindenkinek munkát biztosítani, de kitűzhetik azt célként, hogy a következő négy évben évről évre 25 százalékkal megemelik a közfoglalkoztatásban résztvevők számát.

Rogán Antal szerint miközben az állam mindenkinek, aki munkára képes munkalehetőséget, vagy foglalkozatást helyettesítő támogatást biztosít, a gyerekeknek, a rászorulóknak, a munkára nem képeseknek pedig az állami segélyezési rendszer keretében állami támogatást, addig az összes többi segélyről a helyi közösségeknek kell dönteni. Ez akadályozhatja meg a visszaéléseket – hangsúlyozta.

Számba vette, hogy az elmúlt években milyen intézkedésekkel javult a családok pénzügyi pozíciója, ide sorolta a családi adókedvezmény-rendszer bevezetését, valamint a rezsicsökkentést.

Mint mondta, 2015-ben azért marad több pénz a dolgozó magyar családoknál, mert elszámoltatják a bankokat. Ennek eredményeként mind a forint-, mind a devizahiteles magyar családok anyagi helyzete javul, hiszen a forinthitelesek törlesztőrészletei akár 10 százalékkal, a devizahitelesek törlesztőrészletei 25-30 százalékkal csökkenhetnek – fejtette ki.

Rogán Antal szerint egy átlagos devizahiteles család 100 ezer forintos havi törlesztőrészlete közel 25 ezer forinttal kevesebb lesz 2015 áprilisától, májusától.
Beszélt arról is, hogy jövőre friss házasok – adókedvezmény révén – 120 ezer forintos “nászajándékot” kapnak az államtól. A 2015-ös költségvetésben döntenek arról – folytatta – , hogy 2016-tól négy év alatt megduplázzák a kétgyerekes családok adókedvezményét.

A frakcióvezető közölte, folytatódik a pedagógusok és elindul a rendvédelmi dolgozók életpályaprogramja, utóbbi révén jövő év júliusától átlagosan 30 százalékkal nőhet a rendőrök, a katonák fizetése. A Fidesz-frakció fontosnak tartja, hogy jövőre meg tudják tenni az első lépést a szociális szektorban dolgozók életpályaprogramjának elindítása felé – mondta.

Rogán Antal szerint a gyermekszegénység elleni küzdelemben jelent előrelépést, hogy 2015 szeptemberétől a hároméves gyerekeknek kötelezővé teszik az óvodát, így a gyermekek hozzájuthatnak az alapvető szolgáltatásokhoz, étkezéshez, neveléshez.
Kiemelte az egészségügy fejlesztését, a háziorvosi rendszer megerősítését, és mint mondta, fontos szerepet szánnak a szűrőprogramoknak.

A frakcióvezető elmondta, küzdenek az adócsalások ellen, bővítik azon termékek körét, ahol csökken az áfa, de a közúti áruforgalom ellenőrzését is a visszaélések visszaszorítására használják majd.

Szatmáry Kristóf, a Fidesz másik vezérszónoka a vállalkozások szempontjából vette górcső alá a költségvetést. Értékelése szerint 2015-ben továbbviszik a vállalkozók számára a korábbi években meghozott pozitív intézkedéseket, fenntartják az alacsony adóterhelést a szektor 99 százalékában, az uniós források felhasználásával a lehetőségeket tovább bővítik. Az által, hogy a családoknál több pénz marad, a vállalkozásoknak lehetősége lesz a bővülésre – tette hozzá.