Figyelmeztetnek a kéményseprők: „januártól el fog szabadulni a pokol”

Ötmillió üzemelő kéményre csupán 900 kéményseprő jut

Az utóbbi három napban több helyről érkezett bejelentés szén-monoxid mérgezéssel összefüggésben, Budapestről és vidékről egyaránt. Az ATV megkereste a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét, mi állhat a háttérben.

Az utóbbi három napban több helyről lehettet azt olvasni, hogy szén-monoxid mérgezés miatt kellett mentőt hívni, illetve kórházba szállítani embereket. Péntek reggel Hajdúböszörményben kellett kivonulniuk a helyi hivatásos tűzoltóknak egy családi házhoz, végül kettő ember került kórházba a mérgezés miatt. Szombat hajnalban egy budapesti szórakozóhelyről szállítottak kórházba öt embert, az ok hasonló, a mentőszolgálat szénmonoxid-riasztója kimutatta a halálos gáz szivárgását. Vasárnap pedig arról szóltak a hírek, hogy egy XI. kerületi ház mellett vidéken, Kálozon is hasonló okok miatt szállítottak kórházba embereket.

Ők azonban még mindig szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen halálos áldozatot nem követelt a mérgezés, ellenben azzal a tragédiával, ami november elején, Budapesten történt. Akkor egy idős nő életét a mentők sem tudták már megmenteni.

A mérgezések kapcsán az atv.hu megkereste Vámos Csabát, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét. Kérdésünkre, hogy a szén-monoxid mérgezések gyakorisága összefüggésben állhat-e a családi házak kötelező erejű kéményellenőrzésének eltörlésével, Vámos Csaba úgy fogalmazott, hogy szerinte igen, majd egyből felhívta a figyelmet a prevencióra, ami a szakma és a kormányzat feladata lenne. Itt elsősorban a megfelelő információszolgáltatás lényegét emelte ki.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke

A törvénnyel kapcsolatban a szakszervezeti elnök azt mondta, szerinte a kormány rossz döntést hozott, ami „emberéletekbe is kerülhet”.

Vámos felidézte, hogy májusban annak ellenőrzését szüntette meg a kormány, ha valaki új kéményt épít, vagy tüzelőrendszert telepít, azt kéményseprővel kelljen ellenőriztetni. „Jelenlegi állás szerint már nem szükséges a helyszíni műszaki felülvizsgálás” – mondta, majd hozzátette „jövő évtől kezdődően mindenki építhet, mindenki szerelgethet jobbra-balra kazánokat, szóval borítékolható, hogy 2018 januárjától itt el fog szabadulni ilyen tekintetben a pokol”- Úgy véli, mindez „lehet, hogy nem hirtelen fog jelentkezni, de idővel, a már így is megnövekedett balesetek száma drasztikusan meg fog nőni”.

A kéményseprők érdekvédelmi szervezetének első embere arról is beszélt, hogy már így is kevesen vannak, hiszen ötmillió üzemelő kéményre csupán 900 kéményseprő jut. A kötelező ellenőrzések eltörlése miatt pedig egész egyszerűen úgy véli, hogy a szakmájuk el fog tűnni, és a babona ki fogja elégíteni a mondást, hogy „kéményseprőt látok, szerencsét találok.”

Ha nem fognak tudni megélni – mondja – akkor lehet, hogy pályát módosítanak a munkatársak, illetve annak lehetőségét is keresik, hogy külföldre menjenek, amihez a szomszéd országok nyitottak is, lenne fogadókészség. 

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elmondta azt is, hogyan ihlette meg őket az, hogy a Civil Összefogás Fóruma (CÖF) korábban 500 milliós támogatást kapott az MVM-től.

Példájukból tanulva november elején ők is támogatási kérelmet nyújtottak be az MVM Zrt. részére, amiből tájékoz       tató kiadványokat, tájékoztató füzeteket, esetleg hirdetéseket szeretnének vásárolni, h o                       g   y  í  g y   hívják fel az állampolgárok figyelmét arra, mi a teendő, ha 2018-tól kezdve már nem fog k i   m  enni a házakhoz a kéményseprő. Vámos úgy véli, ugyanolyan civil szervezetnek számít a  nak, és fontos társadalmi érdekeket szolgálna az ötletük, mint a CÖF-nek, mégsem kaptak ed g választ.

Forrás: ATV