Fizetéscsökkentés: a Klik felteszi a kezét

Csak jogszabály dönthet a gyógypedagógiai asszisztensek illetményéről

Csak jogszabály dönthet a gyógypedagógiai asszisztensek illetményének megemeléséről – ennyit válaszolt a Klik arra a helyzetre, hogy szeptembertől ugyanis az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek pótlékát megvonták, emiatt van olyan, aki 20 százalékkal kevesebbet visz hazaírja a HVG.

   Nem jutottunk közelebb a Klik álláspontjához a tekintetben, hogy mit gondol a gyógypedagógiai asszisztensek bércsökkenéséről.
 
  Szeptembertől ugyanis jóval kevesebbet kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Egy márciusi kormányrendelet ugyanis egységesítette a pótlékokat, mégpedig úgy, hogy mindenkitől elvették.
 
  Eddig ugyanis a gyógypedagógiai asszisztensek, NOKS-os dolgozók (nevelő-oktató munkát közvetlen segítők) az alapbéren felül különböző plusz anyagi juttatásokat kaphattak, úgy mint nehéz körülmények után járó (6000 forint), felzárkóztatási (3000 forint)  és egyéb pótlékot (10 000 forint). Ahogy az iskolák államosítása előtt a tanárok esetében nem minden iskola adott cafetériát, úgy itt is a fenntartó határozta meg, kinek melyiket adja. Ám a kormány – ahogy a tanárok esetében is – itt sem mindenkire terjesztette ki az összes pótlék megfizetését, hanem inkább elvette mindenkitől. Így összességében mindenkinek csökkent a fizetése, csak más-más mértékben. Van, ahol „csak” a 6000 forintos nehéz körülmények miatt járó pótlékot vették el, van, ahol azonban mindegyiket.
 
   Van olyan iskola, ahol a gyógypedagógiai asszisztensek bruttó 20 százalékkal kevesebbet visznek haza szeptembertől.  Jelenleg körülbelül havi nettó 80 ezer forintért dolgoznak, ez az összeg fog tovább csökkenni, amiből megélni nemigen lehet. Sőt, még inkább a KSH által meghatározott létminimum alatt van, ami jelenleg 87 510 forint.
A bércsökkenés bejelentése után egyre többen mondanak fel az iskolában. Szerettük volna megtudni a Kliktől, hogy látnak-e esélyt a kompenzálásra, és felkészültek-e a tömeges pályaelhagyásra, fluktuációra.
 
   A Klik végül másfél hét után azt válaszolta, „a pedagógus végzettséggel nem rendelkező, állami fenntartású köznevelési intézmények nevelő-oktató munkáját közvetlenül segítő, és technikai dolgozói a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény ( Kjt.) hatálya alá tartoznak. Illetményük emeléséről, a közalkalmazotti bértábla esetleges módosításról kizárólag jogszabály dönthet”.
 
Forrás: HVG