FKF – Beengedik az elküldött érdekvédőket

A szakszervezet minél hamarabb folytatni szeretné az egyeztetéseket

A kirúgott szakszervezeti vezetőtől kérte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezérigazgatója, hogy dolgozza ki a vállalatnál megrekedt bér- és sztrájktárgyalások további menetrendjét.

 Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) helyi titkára a Népszavának kijelentette, hogy a javaslatot még a héten elkészítik, mert minél hamarabb folytatni szeretnék az egyeztetéseket. Egyben ismét cáfolta lapunknak Csontos Istvánnak azt a kijelentését, hogy nincs bértárgyalás az FKF-nél, mert december 15-én megtartották az első megbeszélést, ahol a cégvezető ugyan nem volt jelen, de munkatársai igen.

Király András elmondása szerint a vállalat vezetése visszalépett attól, hogy felszámolja a szakszervezet irodáját és elvigye számítógépeiket, mert ezek a kollektív szerződés felmondása nélkül nem vehetők el az érdekvédőktől. A múlt pénteki azonnali hatályú felmondás előtt nem engedték be őket a cég telephelyeire, tegnap azonban szabadon bemehetett előzetes bejelentkezés után gyakorlatilag bárhová. A telephelyeken azt tapasztalta, hogy erősödik a dolgozók körében a feszültség.

Tudomásul kell venni, hogy „egy közszolgáltatónál nem lehet simán sztrájkolni” – reagált keddi sajtótájékoztatóján a közterület-fenntartó vezetője arra, hogy a bíróság a sztrájk pontos időpontját kérte a szakszervezettől a munkabeszüntetés idején még elégséges szolgáltatások rögzítéséhez. A HVDSZ 2000 helyi titkára és egyben az országos szervezet elnöke ezt azért tartja érdekesnek, mert például a sokkal több helyen működő szociális ágazat még elégséges szolgáltatásainak elfogadásakor nem kért ilyet a bíróság.

Közben a közszolgáltatások területén működő reprezentatív ágazati szakszervezetek: a Liga, a Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös nyilatkozatban szólították fel a kormányt, hogy még ebben a hónapban döntsenek az állami és önkormányzati vállalatok béremelési ajánlásáról, mert e nélkül nem lehet helyi szinten kedvező bérmegállapodásokért küzdeni.

Aszódon, ahol a Richard Fritz Kft. az FKF Zrt.-hez hasonlóan azonnali hatállyal felmondott a 200 tagot számláló helyi szakszervezet elnökének, a jövő kedden demonstrációt szervez a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetet (VDSZ).

Forrás: Népszava