Folytatódnak a Magyarország elleni támadások?

Folytatódhatnak a Magyarország elleni támadások – ezt valószínűsítik elemzők, korábbi külföldről érkező nyomásgyakorlási kísérleteket említve. Orbán Viktor 2012 februárjában beszélt egy részben külföldről szervezett puccskísérletről, Kövér László pedig tavaly márciusban mondta azt, hogy ha a kormány azt csinálná, amit a Bajnai-kormány csinált, akkor Magyarország mintademokrácia lenne.

 .

 .

Vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák – ezt mondta Charles Gati, magyar származású közíró, az amerikai külügyminisztérium volt tanácsadója 2012 januárjában a 168 órának.

Később a Heti válasznak Charles Gati, aki egyébként Hillary Clinton bizalmasa, 5 pontban összegezte is, hogyan buktatható meg az Orbán kormány. Ebben a polgárháború lehetőségét sem zárta ki, amennyiben a kormány folytatja „a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítását”.

A Der Spiegel német hetilap ugyanekkor egy interjút közölt Kai Olaf Lang politológussal, aki azt mondta, hogy a pénzügyi nyomásgyakorlás lenne a leghatásosabb az Orbán kormány megbuktatására.

Orbán Viktor 2012 februárjában a Fidesz frakcióülésén kiszivárgott információk szerint arról beszélt, hogy három fronton is puccskísérlet zajlott ellene, amiben benne volt a CNN és néhány magyar, valamint külföldi diplomata is. „A puccsot sikerült leverni” – mondta végül a kormányfő.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


Kövér László A Lényegnek tavaly márciusban azt mondta, hogy sokan, sokféle okból támadják a magyar kormányt. A házelnök szerint akkor éppen a rezsicsökkentés váltotta ki az ingerültséget.

„Ha mi befognánk a szánkat, aztán csinálnánk ugyanazt, mint amit a Bajnaiék csináltak, akkor mi mintademokrácia lehetnénk, a kutya nem ugatná meg a kétharmados törvényeinket és az alaptörvényünket” – fogalmazott Kövér László.

A sorozatos támadások miatt szerveztek többször is békemenetet, amelyeken több százezer ember vett részt.

A valasz.hu úgy összegezte a történteket, hogy végül Magyarországnak nem kellett felvennie az IMF hitelt és tavaly nyáron Brüsszel megszüntette a túlzottdeficit-eljárást.

2014-ben három választáson is fölényesen győztek a kormánypártok. Orbán Viktor a megkezdett politika folytatását ígérte, ezért elemzők szerint folytatódhatnak a Magyarország elleni támadások.