Fónagy: A többségnek nincs gondja az új útdíjrendszerrel

Az eddig beérkezett vélemények szerint a többség elfogadja az autópályadíjak rendszerének átalakítását, kifogások nagyrészt csak egyes szakaszokkal kapcsolatban érkeztek – mondta Fónagy János az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.

 .

 .

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az átalakítás alapvető elvét úgy fogalmazta meg: a lehető legtöbb ember elérhető áron, egységes feltételek mellett érhesse el az autópályákat.

Az államtitkár a méltányolható észrevételek között említette azokat, amelyek például azt vetik fel, hogy két csomópont között hova tartozik egy-egy szakasz besorolása, amikor a megyehatár a csomópontok között van. Szerinte az eddigi megoldás helyett, amely szerint mindkét e-matrica szükséges volt ezeken a szakaszokon, ésszerű lehet a megoldás, hogy csak az egyik jogosultság is elég legyen.

Azt is méltányolhatónak, illetve ésszerűnek nevezte, hogy bizonyos helyeken, ahol jelentős forgalom terelődne át például belterületi utakra, ott változtassanak a besoroláson. Ugyancsak ebbe a körbe sorolta azokat a helyeket, ahol nincs alternatív elérhetőségi útvonal.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy január harmadik hetében lezárul az új rendszer próbaüzeme. Kért mindenkit, hogy ezt idő alatt szólaljon fel a megyei e-matricákkal kapcsolatban. A kabinet ezt követően tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, levonja az “értelmes” következtetéseket, és beépíti őket – ígérte a miniszterelnök, aki szerint februárban a rendszer már végleges formájában működhet.