Fontos bejelentés: leépítik a közfoglalkoztatottakat

 Bürokráciacsökkentés

Ősztől megkezdődhet a közfoglalkoztatottak létszámának leépítése az állami bürokráciacsökkentés jegyében – derült ki Csepreghy Nándor mai beszédéből.

Ősztől várhatóan megkezdődik a közfoglalkoztatottak leépítése, amely a bürokráciacsökkentés következő lépcsőfoka lesz – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Győrben, a Kavosz Zrt. által a kis- és közepes vállalkozásoknak szervezett gazdasági fórumon.

A jelenlegi politikai ciklusnak a legfontosabb feladata a bürokrácia leépítése, s ennek érdekében több állami háttérintézmény a minisztériumokba olvad be vagy megszűnik.

A folyamat ősztől folytatódhat, amikor az „állami cégek újragondolása” következtében csökken a közfoglalkoztatottak száma.

A legfontosabb azonban az, hogy akik az állami szférából kikerülnek, megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon – véli Csepreghy -, „nem helyes ugyanis az az elképzelés, hogy míg az egyik oldalon ezeknek az embereknek megszűnnek a munkahelyeik, a másik oldalon felbukkannak a szociális ellátórendszerben”.

Az államtitkár elmondta, ma a 4,7 millió munkavállaló közül 1,1 millió közfoglalkoztatott, s ha ebből levonják a rendvédelmi szerveknél, az egészségügyben és az oktatási szférában dolgozók számát, akkor is egy több százezres szám marad, ami magát az állami bürokráciát jelenti.

„Magyarország ma inkább számít sereghajtónak és inkább lehet éllovas, ha a bürokrácia csökkentését konzekvensen végig visszük”. Ez a legfontosabb, mert meghatározza egy ország versenyképességét, hogy a vállalkozásoknak milyen bürokráciával kell szembe nézniük, és ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, amikor egy külföldi vállalkozás szeretne letelepedni Magyarországon – mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a szabályozási környezetet is tekintve ma Magyarországon a legrosszabb a helyzet a régióban. Példaként említette, hogy egy vállalkozás az adókötelezettsége teljesítésére a régió országaihoz képest háromszor-négyszer több órát fordít.

Tavaly 108 olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyek a vállalkozók működésének könnyítését szolgálták. Ezt a folyamatot támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az javaslata is, hogy ha valamelyik minisztérium jogszabályt hoz, akkor legalább két, a területet érintő jogszabályt ki kell vezetnie azért, hogy jelentősen csökkenjenek az ágazatra vonatkozó jogszabályok. Tavasszal további nyolcvan jogszabály módosítását tervezik.

Forrás: napi.hu