Forintosítás helyett pereskedne? Így mehet el Strasbourgig

Mit tegyen a devizaadós, ha nem ért egyet a forintosítással? Íme, egy javaslat.

A forintosítás ellen jogvédelmet jelenleg csak az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tud nyújtani – állítja a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE). A szervezet azt is részletesen elmagyarázza, hogy mit tegyen az adós, aki ezt a jogi utat szeretné választani.

Február 1-jén lépett hatályba a forintosítási törvény amelynek értelmében a bankok átváltják forintra az adósok tartozásait és új – forintban kifejezett – havi törlesztőrészletet állapítanak meg. E két lépéssel megszűnik a szerződésekben az árfolyamkockázat, a havi törlesztőrészlet összege pedig kiszámítható lesz. E miatt viszont az adósoknak lényegesen több pénzt kell majd visszafizetniük a bankoknak, mint amennyi pénzt eredetileg kölcsönként felvettek. A PITEE a forintosítási törvényt összeegyeztethetetlennek tartja az európai jogállami hagyományokkal, amelyek szerint ugyanis, a parlament nem avatkozhat be polgári jogi jogviszonyokba.

Annak érdekében, hogy az EJEB foglalkozzon valaki hitelügyével, annak első lépésben a magyar Alkotmánybírósághoz (Ab) – az alkotmányjogi panasz beadványmintája innen letölthető – kell fordulnia jogorvoslatért. A magyar Alkotmánybíróság a beadványát minden bizonnyal el fogja utasítani. Azonban az elutasító határozatot majd mellékelni kell az EJEB-nek címzett beadványhoz – írta a PITEE.

A további részleteket a napi.hu oldalon olvashatják: tovább»