Forintosítás: piaci árfolyamon?

Az Orbán-kormány olyan javaslattervezeten dolgozik, amely szerint piaci árfolyamon váltanák át a dollármilliárdokra rúgó devizahiteleket forintkölcsönökre jövőre, ám könnyen lehet, hogy a parlamenti többség végül a piaci ár alatti árfolyamot fogad el. Nagyjából ezt tudta meg a Nomura International Plc feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője, Peter Attard Montalto meg nem nevezett magyar döntéshozóktól – írta a Napi hu.

 .

 .

Az utóbbinak az lenne a célja, hogy lefaragják a devizahitel-probléma megoldásával egyidejűleg a pénzintézeteknek járó, a bankok adóterheit visszamenőleges hatállyal mérséklő adó-visszatérítést. A piaci árfolyamnál tíz százalékkal kisebb átváltási ár alkalmazása “megfelelő” lehet e cél elérésére. A bankok a Nomura szakértőjének számítása szerint a piaci árfolyam alkalmazása mellett 250 milliárd forint bevételre tehetnének szert annak köszönhetően, hogy a devizahiteleseknek visszafizetett összegek 2004-ig visszamenőleg mérséklik adóköteles jövedelmüket és ezzel az adójukat, valamint 2009-es mérlegfőösszegüket.

Ha azonban ennél erősebb forintárfolyamon váltanák át a devizahiteleket, akkor a veszteség azonnal a bankoknál jelenne meg, következésképpen a pénzintézetek valószínűleg teljesen elbuknák a nekik járó adó-visszatérítést. Várakozások szerint a bankok ezermilliárd forintot (4,1 milliárd dollárt) bukhatnak a 14,3 milliárd dollárra rúgó devizahitelek átváltásán. A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe.

Október 29-ére halasztotta az ítélethirdetést tegnap a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében pénteken. A Takarékbankkal szemben hozott elsőfokú elmarasztaló ítélet viszont jogerőssé vált.